Pfizer kupuje Seagen za 43 milijarde dolara

Dodajte komentar

Farmaceutska kompanija Pfizer postigla je dogovor sa biotehnološkom kompanijom Seagen vrijedan oko 43 milijarde dolara koji će unaprijediti njen portfelj u oblasti onkologije. Ovaj proizvođač lijekova priprema se za nagli pad prodaje proizvoda za tretiranje virusa Covid-19 i gubitak ekskluzivnosti za neke od najprodavanijih terapija.

Dogovorom, koji je najveći za Pfizer od akvizicije kompanije Wyeth 2009. godine, vrijedne 67 milijardi dolara, u portfelj kompanije biće uključene četiri odobrene onkološke terapije čija je kombinovana prodaja u 2022. godini iznosila dvije milijarde dolara, piše Reuters.

Iz kompanije Pfizer je saopšteno da će platiti 229 dolara po akciji Seagen-a u gotovini, što je premija od 32,7 odsto na cijenu na zatvaranju berze krajem prošle nedjelje. Ponuda takođe predstavlja premiju od skoro 42 odsto na cijenu akcija sa kojom je zaključeno trgovanje 24. februara, dan prije nego što je Wall Street Journal objavio vijest o potencijalnom dogovoru.

U ponedjeljak, prije oglašavanja zvona za početak trgovanja akcije kompanije Seagen su dostigle vrijednost od 204,60 dolara.

Kompanija Pfizer nastoji da ublaži uticaj očekivanog pada prihoda od 17 milijardi dolara do 2030. godine zbog isteka patenta za ekskluzivne lijekove i pada potražnje za Covid-19 proizvodima, prenosi Biznis.rs.

Proizvođač lijekova u 2030. godini očekuje više od 10 milijardi dolara prodaje „prilagođene riziku“ od Seagen-a.

Seagen, kompanija sa sjedištem u Vašingtonu, pionir je u proizvodnji konjugata antitela i leka (ADC), koje rade kao “balističke rakete” dizajnirane da poštede zdrave ćelije.

Portfelj sa onkološkim terapijama kompanije Pfizer sadrži 24 odobrena lijeka za rak, uključujući lek Ibrance za liječenje raka dojke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *