U Podgorici upriličen važan događaj za Fintech zajednicu

Dodajte komentar

Panel diskusija o benefitima pravne regulative kripto prometa u Crnoj Gori i implementacija eWallet-a za EU tržište

Na panel diskusiji koju je organizovao ProfitApp International AD govorili su stručnjaci iz oblasti finansijskih tehnologija. Tema je bila “benefiti pravne regulative Kripto prometa u Crnoj Gori”. Ova vrsta finansijske aktivnosti mogla bi donijeti ozbiljne prihode privredi. Učesnici panela bili su Ivan Mugoša savjetnik premijera, Ivan Bošković nekadašnji direktor direkcije za platni sistem i fintech u CBCG, Ivan Joličić suosnivač Blockchain-a crnogorske fondacije i Crypto valute perper, Novak Svrkota ekonomski analitičar i savjetnik za kripto valute.

Na diskusiji su otvorena pitanja koja se tiču mogućnosti da se digitalni stručnjaci kod nas neometano bave razvojem i upotrebom digitalnih tehnologija. Prisutni, medju kojima su bili ambasadori zemalja u kojima posluje ProfitApp, predstavnici državnih institucija i vlasnici preduzeća čuli su odgovore na pitanja: Da li imamo dovoljno stručnih ljudi u našim institucijama da se suoče sa ovom problematikom i isprate da li se sve odvija po zakonu? Da li su uradjene procjene kako se Kripto promet može odraziti na našu privredu? Zašto bi banke sabotirale kripto biznis i šta CBCG treba da učini da bi on nesmetano funkcionisao? Osim lijepog životnog ambijenta šta još možemo ponuditi digitalnim nomadima da se lakše odluče da svoj biznis obavljaju u našoj zemlji? Koliku korist imamo od boravka digitalnih nomada ovdje kod nas? Da li postoji razvijena poreska politika u CG za takvo poslovanje? Šta jednu zemlju čini primamljivom za digitalne nomade, koje su prepreke sa kojima se susreću u svom poslu, koje zemlje daju najbolje uslove stručnjacima za inovativne tehnologije i šta su to dobri uslovi, koje su institucije u Crnoj Gori zadužene za ovu oblast i šta mogu da urade da unaprijede Fintech sektor?

U uvodnom dijelu večeri govorilo se o ProfitApp-u, prvoj fintech franšizi koja je iz Crne Gore krenula u svijet. Predstavljena je platforma eWallet, inovacija eksperata ProfitApp International koja će svoju primjenu najprije imati na prostoru EU, a očekuje se da uskoro zaživi u Crnoj Gori. Prisutnima su se video pozivom obratili Azem Husrep osnivač preduzeća Monri i fintech guru kao i Nina Strajnar predsjednica upravnog odbora Paywiser-a.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *