Ovo su najbogatiji ljudi u Africi (infografika)

Dodajte komentar

Afrički kontinent je dom za 46 milijardera, što je drugi najmanji ukupan broj nego u bilo kojem drugom regionu na svijetu.

Međutim, broj bogatih pojedinaca u Africi raste. Očekuje se da će ukupno privatno bogatstvo porasti za 30% u narednoj deceniji.

Na sonovu podataka koje je prikupio Forbes na sljedećoj infografici možete vidjeti ko su najbogatiji Afrikanci, koji žive na kontinentu i tamo rade.

Najbogatiji čovjek u Africi ujedno je i najbogatiji crnac na svijetu. Nekada mali trgovac šećerom, Aliko Dangote čije se bogatstvo procjenjuje na 13,5 milijardi dolara. On je 86. najbogatija osoba na svijetu, a njegovo bogatstvo čini čini 25% ukupnog bogatstva afričkih milijardera.

Njegova kompanija, Dangote Group, sada je afrički konglomerat sa poslovima u nizu sektora, uključujući šećer, cement i nekretnine.

Prva tri milijardera – Dangote, Johann Rupert i Nicky Openheimer – čine 40% ukupnog bogatstva sa liste.

Na drugom mjestu liste je Johann Rupert. Predsjednik švajcarske kompanije za proizvodnju luksuzne robe, Compagnie Financiere Richemont, započeo je svoju karijeru kao bankar u New Yorku, prije nego što se vratio u Južnu Afriku i na kraju okrenuo maloprodaji.

Nicky Oppenheimer (3.) i Patrice Motsepe (9.) – obogatili su se u rudarskoj industriji, sektoru koji doprinosi skoro 10% BDP-u subsaharske Afrike. U međuvremenu, Naguib Sawiris (8.) i Strive Masiyiwa (12.) izgradili su telekom imperije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *