Švajcarska centralna banka zabilježila najveći gubitak u svojoj istoriji

Dodajte komentar

Švajcarska centralna banka (SNB) potvrdila je u ponedjeljak da je 2022. godinu završila s gubitkom od 132,5 milijardi švajcarskih franaka (141,54 milijarde dolara) zbog pada na tržištima dionica i obveznica u uslovima podignutih kamatnih stopa.

To je najveći gubitak u 115-godišnjoj istoriji, šest puta veći od dosadašnjeg rekorda koji je zabilježen 2015. godine i iznosio je 23 milijarde franaka. U 2021. SNB je ostvario dobit od 26 milijardi franaka.

Nakon što se uračuna distribucijska rezerva, neto gubitak iznosio je 39,5 milijardi franaka.

U prošloj su godini globalna tržišta dionica oslabila a cijene obveznica pale jer su središnje banke širom svijeta, uključujući SNB, podizale kamatne stope kako bi suzbile visoku inflaciju.

Među negativnim uticajima SNB ističe i jaki franak, koji je u januaru porastao iznad pariteta s eurom, a njegovo je jačanje rezultiralo gubicima povezanim s fluktuacijama valutnih kurseva.

Većina prošlogodišnjeg minusa pripisuje se gubitku od 131,5 milijardi franaka na pozicijama u stranoj valuti. SNB je bilježio gubitak i na portfelju obveznica, od 72 milijarde franaka, a na dioničkom portfelju, od 41 milijardu franaka.

SNB će ažurirani izvještaj o monetarnoj politici objaviti 23. marta, najavili su, ne želeći da komentarišu kako bi gubitak mogao uticati na njegovu monetarnu politiku u budućnosti.

Zbog prošlogodišnjeg gubitka neće uplatiti novac u budžete države i kantona ni isplatiti dividende ulagačima, po drugi put od utemeljenja 1907. godine.

Lani su, poređenja radi, na osnovu rezultata u prethodnoj godini uplatili šest milijardi franaka.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *