“Prizna” plaćena 570 hiljada eura, moraće da se izvode radovi na pristaništima zbog dimenzija rampe

Dodajte komentar

Trajekt “Prizna”, kog je Morsko dobro prošle nedjelje kupilo u Hrvatskoj, plaćen je 570 hiljada eura, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Trajekt star 53 godine je nedavno tamošnji državni brodar “Jadrolinija” iz Rijeke, rashodovala i povukla iz operativne upotrebe zbog tehnološke zastarjelosti i nedovoljnih kapaciteta.

“Priznu” je “Jadrolinija” za oko 90.000 eura prodala kompaniji ABM Tours iz Neviđana na Pašmanu, a ova je trajekt prošle sedmice preprodala crnogorskom Morskom dobru.

Čelnici te državne firme do sada javnost nisu obavijestili o uslovima pod kojima su u Hrvatskoj trgovali ovaj trajekt,.

Cijena od 570 hiljada eura je viša nego što je za taj brod sagrađen 1970 u Švedskoj, prije 32 godine platila i „Jadrolinija“ jer je ona 1991. godine ovaj brod kada ga je kupila od Šveđana, platila 460.000 tadašnjih njemačkih maraka.

„Prizna“ bi pod novim imenom i pod crnogorskom zastavom, prema ranijim najavama iz Morskog Dobra, trebalo da počne da radi na liniji Kamenari -Lepetane do kraja ove nedjelje.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“ nije izvjesno da će se to zaista i desiti jer su ukrcajne rampe na tom trajektu većih dimenzija i drugačijeg oblika od onih na trajektima dosadašnjeg operatera linije, kompanije Pomorski saobraćaj, a zbog čega će vjerovatno, morati prvo da se rade građevinski radovi na trajektnim pristaništima u Lepetanima i Kamenarima, kako bi se ona prilagodila tehničkim karakteristikama trajekta kojeg je Morsko dobro u najvećoj žurbi kupilo u Hrvatskoj.

Šest trajekata kompanije “Pomorski saobraćaj” prestalo je da saobraća na linjii Kamenari-Lepetane u ponoć 17. februara, nakon što je toj firmi direktor Morskog Dobra Mladen Mikijelj u popodnevnim satima tog dana, dostavio akt u kome ih obavještava da je ugovor te komapanije i JPMD iz 2004. sa aneksom iz 2019. koji je bio pravni osnova za obavljanje trajektne djelatnosti u Boki, “prestao da važi”.

Od tada do daljeg po zaključku Vlade, novi operater linije je JPMD, koja se održava sa malim trajektom-brodom “Vasilije”, koji mu je besplatno ustupila građevinska kompanija “Briv Construction” iz Kotora. “Vasilije” koji je sagrađen 1978., nije bio registrovan kao putnički brod (trajekt), već teretni brod za prevoz građevinske operative.

U međuvremenu je Tehnički inspektorat Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore, obavio vanredni tehnički pregled “Vasilija” čija je manjkava oprema za spašavanje u međuvremenu na brzinu dopunjavana hitnom kupovinom nedostajućih pojaseva i plutača za apašavanje, pa je brod u međuvremenu i zvanično sertifikovan za obavljanje prekomorskog prevoza vozila i putnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *