Ministarstvo finansija aktivno pregovara o zaduženju, o uslovima nakon ugovaranja aranžmana

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija aktivno pregovara sa domaćim i inostranim partnerima o zaduženju, ali u ovom trenutku ne možemo da saopštimo konkretne uslove potencijalnih aranžmana, saopšteno je Pobjedi iz resora na čijem čelu je Aleksandar Damjanović.

“Imajući u vidu da su pregovori u toku, nijesmo u mogućnosti da, u ovom trenutku, saopštimo konkretne uslove potencijalnih aranžmana, kako ne bismo eventualno ugrozili pregovaračku poziciju”, kazali su iz Ministarstva finansija Pobjedi.

Naveli su da će, shodno dosadašnjoj praksi, nakon ugovaranja aranžmana, javnost biti upoznata sa svim pojedinostima ugovora.

“Cilj nam je da, uprkos otežanim uslovima koje je nametnula ekonomska kriza na globalnom tržištu, ispregovaramo što povoljnije uslove, što će unijeti dodatni stepen sigurnosti i održivosti u sistem domaćih javnih finansija”, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog resora je bilo saopšteno da bi trebalo da do kraja februara završe pregovore o pozajmici do 100 miliona eura, dok bi novac iz kredita Svjetske banke (SB), u iznosu od 80 miliona eura, trebalo da bude dostupan u drugoj polovini godine. Iz Ministarstva su ranije naveli da o pozajmici od 100 miliona pregovaraju sa jednom partnerskom bankom, sa kojom je Crna Gora ranije imala slične aranžmane, a da će novac iz tog kredita biti namijenjen finansiranju redovnih budžetskih potreba, koje podrazumijevaju i otplatu dospjelog duga.

Zakonom o budžetu za ovu godinu su definisana nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta u tekućoj godini u nivou od 705 miliona eura. Najavljeno je da će se za finansiranje nedostajućih sredstava koristiti depoziti i sredstva iz postojećih kreditnih aranžmana, kao i sredstva iz novog zaduženja. Definisano je da se država tokom ove godine može zadužiti do 600 miliona eura putem kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i obveznica na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Vlada je krajem prošle godine dogovorila sa CKB-om zaduženje od 50 miliona eura sa godišnjom kamatom od 7,5 odsto. Prije ovog zaduženja Damjanović je razgovarao sa zvaničnicima OTP, majke banke CKB-a. Prethodno je sklopljen ugovor sa Univerzal kapital bankom za zajam od deset miliona eura i kamatom od 5,5 odsto, a sa Erste bankom šest miliona, uz kamatu od 3,99 odsto plus šestomjesečni euribor.

Direktorica Instituta za strateške studije i projekcije i vanredna profesorica Univerziteta Donja Gorica dr Jadranka Kaluđerović nedavno je Pobjedi saopštila da je izvjesno da će uslovi po kojima će se Vlada zadužiti ove godine biti lošiji nego prethodnih godina zbog lošeg stanja javnih finansija uslovljenog prekomjernom tekućom potrošnjom, plus globalni rast kamata kod FED-a, Evropske centralne i Banke Engleske.

Iz Ministarstva finansija ranije su nedavno saopštili da sada ne postoji potreba za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali ne isključuju ni tu mogućnost. Kaluđerović je ranije našoj redakciji navela da se aranžman sa MMF-om tiho pominje prije svega zbog činjenice da MMF postavlja stroge uslove prilikom aranžmana koji idu u pravcu racionalizacije potrošnje kako bi se konsolidovale finansije.

“To nerijetko podrazumijeva zamrzavanje i čak smanjenje izdataka za zarade u javnom sektoru, penzije, kao i smanjenje brojnih drugih oblika tekuće potrošnje. Pitanje je koliko je bilo ko u Crnoj Gori trenutno spreman da uđe u takav aranžman”, upozorila je ona.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *