ETIAS ponovo odgođen: Elektronska prijava za ulazak EU od 2024?

Dodajte komentar

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije poznat kao ETIAS biće funkcionalan tek naredne, 2024. godine, objavljeno je na sajtu ovog sistema. ETIAS je, inače, trebalo da bude potpuno funkcionalan u novembru ove godine, a tačni razlozi za odlaganje zasad nisu poznati.

Prema riječima portparolke Evropske komisije za unutrašnje poslove, migracije i unutrašnju bezbjednost Anite Hiper tačan datum primene ETIAS-a biće saopšten čim ta informacija bude bila dostupna.

Hiper je za portal schengenvisainfo.com rekla da, s obzirom na to da se ETIAS razvija blisko sa sistemom za ulazak i izlazak sa područja EU (EES), to takođe znači da ne može da bude dostupan prije nego što EES bude prvi pokrenut.

“Trenutni očekivani datum da ETIAS bude operativan u potpunosti je 2024. Ulazak ETIAS u rad može da se desi tek pet do šest mjeseci nakon puštanja u rad EES”, napomenula je ona.

Ni datum kada će EES postati operativan nije poznat, iako u EU navode da bi to trebalo da se desi do kraja 2023. godine.

Za razliku od EES-a koji će bilježiti posjete direktno na granici, ETIAS imati za cilj da prikupi podatke o putnicima prije nego što oni krenu na put, i da im naplati dozvolu za boravak. Dakle, u pitanju je sistem koji će odobravati putovanja putnicima kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, odnosno prostor Šengena. Među njima su države Zapadnog Balkana, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Australija, zemlje Latinske Amerike – ukupno 63 države.

Euronews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *