Manojlović: Trenutno 200 zaposlenih, proizvodnja solarnih panela za mjesec i po do dva

Prošlog ponedjeljka zvanično je počela sa radom EPCG Željezara Nikšić. Izvršni direktor te kompanije Đorđije Manojlović, kaže da je za sad uposleno 200 bivših radnika Željezare, te da se početak proizvodnje solarnih panela očekuje za mjesec i po, do dva. Uskoro će, kaže, biti raspisan i konkurs na kojem mogu da učestvuju svi zainteresovani.

Manojlović je u emisiji Dobro Jutro Crna Goro kazao da su u toku pripremni radovi i trenutno je zaposleno 200 radnika.

“Biznis planom koji je usvojio Odbor direktora planirano je 340 radnika, ali da bi pripremili proizvodnju treba nekih mjesec i po do dva. Sada radnici rade pripremne radove i sada ih je oko 200”, kazao je Manojlović.

Napominje da se radi Pravilnik o sistematizaciji, nakog kojeg će biti raspisan konkurs na koji mogu da se prijave svi zainteresovani.

“Radnici Željezare su spremni na konkurenciju. Oni imaju reference, imaju radna iskustva, određene kvalifikacije za određena radna mjesta, tako da neće biti problema”, kazao je Manojlović.

Napominje da su prva dva pogona koja će po biznis planu biti otvorena pogoni konstrukcija i podkonstrukcija.

“Pratićemo EPCG za izradu solarnih elektrana na zemlji gdje ćemo raditi čelične konstrukcije, a pogon podkonstrukcija od aluminijuma će pratiti razvoj elektrana na krovovima. Već smo u fazi pripreme za javnu nabavku linije koju ćemo nabaviti i u tom pogonu će biti još 60 radnika”, kazao je Manojlović.

Očekuje da proizvodnja počne za mjesec i po do dva.

“Očekujemo da proizvodnja počne dosta brzo. Da ne licitiramo za nekih mjesec i po, do dva, da bi krenuli sa konstrukcijama i podkonstrukcijama”, kazao je Manojlović.

Ranije je saopšteno da će pogon proizvodnje čelika biti zadržan.

“Za pogon kovačnica potrebna su ogromna obrtna sredstva, pa ćemo njega kasnije uključiti u proizvodnju. Ta četiri programa, konstrukcija, podkonstrukcija, solarne elektrane i kovačnica su u biznis planu. Planiramo od jeseni da razmišljamo o kovačnici”, kazao je Manojlović.

Na pitanje da li se može očekivati da kompanija u ovoj godini posluje pozitivno, Manojlović je kazao da se očekuje da za nekoliko mjeseci bude puštena u pogon solarna elektrana koja bi donosila profit i dodao da im je za sada bitno da kompanija bude samoodrživa.

“Krenuli smo u pripremu gradnje sopstvene solarne elektarne od desetak megavata koja će biti prvi proizvod u Željezari, već se radi projektovanje i snimanje krovova. Očekujemo da za nekoliko mjeseci pustimo solarnu elektranu koja bi donosila profit tako da bi mogli da servisiramo moguće i kompletne plate”, kazao je Manojlović.

U drugom dijelu aktivnosti, kako je kazao, planiraju da privuku investitore.

“Već smo u pregovorima, ima tu dosta programa koji mogu da se realizuju u Željezari”, kazao je izvršni direktor kompanije EPCG Željezara Nikšić.

RTCG

Check Also

Anžur u ponedjeljka počinje posao u To Montenegro

Slovenac Mark Anžur upisan je u Centralni registar privrednih subjekata kao novi izvršni direktor nacionalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.