Kolika je kapitalizacija dvije najveće američke berze? (infografika)

Dodajte komentar

Jedan od najmoćnijih simbola američke finansijske dominacije je kombinovana tržišna kapitalizacija dvije najveće berze u zemlji⁠—Njujorške berze (NYSE) i NASDAQ⁠.

Ove dvije berze veće su od svih ostalih na svijetu. Zapravo, NYSE sama po sebi je veća od berzi u Šangaju, Šenženu, Japanu i Euronextu zajedno.

Jedan od ključnih razloga za ovu dominaciju je sama veličina američke ekonomije. Sa BDP-om od preko 25 biliona dolara, američka ekonomija je najveća na svijetu, a na ovim berzama izlistane su neke od najvećih i najvrednijih kompanija na svijetu, uključujući tehnološke divove poput Applea, Amazona i Microsofta.

Od januara 2023., vrijednost dionica kotiranih na američkim berzama činila je 42% ukupne globalne vrijednosti.

Tokom većeg dijela 1970-ih, SAD su činile više od polovine vrijednosti globalnog tržišta dionica. Tokom 1980-ih, američki udio u globalnom ukupnom iznosu počeo je opadati, dijelom vođen balonom cijena imovine u Japanu.

Američke berze imaju nekoliko prednosti koje ih čine privlačnim za investitore, uključujući snažan regulatorni nadzor, stabilno političko i ekonomsko okruženje i šarenoliku grupu poznatih kompanija u koje se ulaže. Američke berze takođe imaju dugu istoriju inovacija i tehnološki napredak, koji je pomogao da održe svoju poziciju.

U 2018. godini, PwC je anketirao stotine učesnika na tržištu kapitala o budućnosti berzi. Ispitanici su smatrali da će do 2030. godine mnoge današnje berze ostati popularan izbor za kompanije koje žele izaći na berzu.

Uprkos očiglednim prednostima, američke berze se suočavaju sa velikom konkurencijom, posebno na tržištima u razvoju kao što su Kina i Indija. Šangajska berza, na primjer, doživjela je značajan rast posljednjih godina i sada je treća po veličini berza na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Ali, čak i dok druga tržišta nastavljaju da rastu, američke berze će vjerovatno ostati poželjna destinacija za investitore širom svijeta u godinama koje dolaze.

Izvor: VisualCapitalist

Obrada i prevod: Bankar.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *