Fond zdravstva nema para za Institut Igalo zbog predsjedničkih izbora

Dodajte komentar

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) nema dovoljno novca da isplati 1,2 miliona avansa Institutu “Igalo” zato što je Ministarstvo finansija (MF) ograničilo potrošnju budžetskih izdataka na 40 odsto u prvoj polovini godine zbog predsjedničkih izbora. To je juče saopštio direktor FZO Vuk Kadić.

“FZO u ovom trenutku, sa ovakvim ograničenjem, nije u mogućnosti da isplati 1,2 miliona eura Institutu “Igalo. Ukoliko se nađe načina da se sredstva dodatno obezbijede od Ministarstva finansija, mi ćemo up latiti avans od 1,2 miliona. Na budžetskoj poziciji sa koje plaćamo i Institut i Meljine i sve druge privatneustanove koje imaju ugovor sa Fondom, na 22. februar smo imali pola miliona, a za mart imamo malo više od 600 hiljada. Kada bismo sve to isplatili ne bismo imali dovoljno za Institut “Igalo”, a sve druge ustanove ne bismo mogli isplatiti naredna tri mjeseca”, izjavio je Kadić na skupštinskom Odboru za zdravstvo gdje je juče održano konsultativno saslušanje povodom prevazi laženja problema u fu nkcionisanju bolnice Meljine.

Članica odbora Tamara Vujović (Demokrate), koja je pitala Kadića zašto nije isplaćen avans Institutu, kazala je da je dobila administrativno pojašljenje, te da u Institutu “gori”, dok je u Meljinama malo ugašen požar.

Vlada je prošle sedmice povukla sa dnevnog reda tačku u vezi sa isplatom avansa Institutu “Igalo”, ali nisu dali pojašnjenja iz kojeg razloga. Institut je mjesecima u blokadi, avans im je obećan krajem decembra, sačekali su i mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije koja je rekla da može da se isplati avans, ali je Vlada u poslednji čas odustala. Nakon četiri dana smo saznali da su Vladi bitniji predsjednički izbori od državne zdravstvene ustanove. Radnicima Instituta se duguju dvije plate.

Kada je riječ o bolnici Meljine ona će od danas postati dio javnog zdravstvenog sistema. Imaće 99 medicinskih radnika i poslovaće u okviru Opšte bolnice Kotor, s tim što će biti na istoj lokaciji u Meljinama i pružati zdravstvenu usluguNovljanima.

Tokom saslušanja je istaknuto da krivični, arbitražni i stečajni postupak otežavaju rješavanje problema u Meljinama, te da je nađeno privremeno rješenje, a da će se o eventualnoj izgradnji bolnice u narednom periodu stvarati preduslovi, tj. da ukoliko se država odluči na taj korak, uporedo će širiti medinski kadar i graditi bolnicu.

Pomoćnik ministra zdravlja Luka Đukanović kazao je da bolnica ima 11 ljekara, što je nedovoljno da bude samostalna, te da su je zbog toga prijedinili bolnici Kotor.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je taj resor spreman da predloži Vladi da se bolnica podrži i da se zadrže kadrovi.

Kadić je kazao da će građani od danas imati bolju uslugu nego što su imali u prethodnom periodu.

Odbor će naknadno usvojiti izvještaj o konsultativnom saslušanju.

Problemi sa barokomorom i laboratorijom

Direktorica bolnice Meljine Olivera Elez Mihajlović je kazala da su do privremenog rješenja za Meljine došli nakon poništavanja prvog oglasa bolnice Kotor kojim su Meljine bile predviđene kao stacionar.

Da bi bolnica funkcionisala potrebno je ispuniti mnogo aspekata. Broj radnika je samo jedan od njih. S obzirom na to da ćemo biti dio Kotor bolnice, oni će preuzeti jedan dio poslova, ali npr. naša barokomora neće imati čistačice i servirke, pa smo smanjili drastično broj pacijenata na sedam dnevno. Taj objekat je u ovom trenutku neupotrebljiv. Takođe, laboratorija ima četiri laboranta, što je dovoljno samo za dežurne usluge i nalaze, ali ne i za pokriće kompletnih potreba bolnice kazala je Elez i dodala da je to samo dio problema koje imaju.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *