“Brisel sankcijama uzeo novac iz džepova Mađara”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su pojedine kompanije imale koristi od cijena energije koje su posljedica sankcija Rusiji.

Naime, velike energetske kompanije su zabilježile rekordno visok profit širom svijeta, prenosi agencija MTI.

“Američke kompanije isporučuju gas u Evropu po mnogo većoj cijeni nego što naplaćuju kod kuće, što znači da profit koji proizilazi iz sankcija plaćaju uglavnom evropske kompanije i ljudi u Evropi”, dodao je na sjednici mađarskog parlamenta.

On je ponovio da je i dalje protiv antiruskih sankcija Evropske unije, posebno u energetskom sektoru. Podsjetio je da su ograničenja u snabdijevanju gorivom izazvala dramatičan rast cijena i da je potrošnja Mađarske na energente porasla za deset milijardi eura 2022. godine.

“Brisel je sankcijama uzeo ovaj novac iz džepova Mađara”, dodao je on.

Premijer Mađarske je eksploziju Sjevernog toka nazvao “terorističkim aktom”, dodajući da su Mađarska i Srbija jasno stavile do znanja da ako se to dogodi u slučaju Južnog toka, “neće se izvući”.

Mađarska vlada je zabrinuta zbog isporuke oružja Ukrajini i plaši se da bi neke od zemalja EU mogle da tamo pošalju svoje trupe, istakao je Orban, izrazivši zabrinutost da “cijela Evropa klizi u rat korak po korak” dok zemlje EU šalju tenkove u Ukrajinu i gledaju da je snabdijevaju borbenim avionima.

“Ako se stvari ovako nastave, biće onih koji će možda željeti da pošalju trupe u Ukrajinu”, rekao je on na otvaranju proljećnog zasijedanja mađarskog parlamenta.

Orban je istakao da njegova vlada insistira na rješavanju ukrajinskog sukoba mirnim sredstvima i pozvao poslanike da zastupaju ovu poziciju. “Oni žele da nas uvuku u ovaj rat, ali ja vas pozivam da ne popuštate pred provokacijama“, rekao je Orban.

“Potreban nam je prekid vatre, potrebni su nam mirovni pregovori. Zato Mađarska insistira na miru na svim međunarodnim forumima”, rekao je on i dodao da iz tog razloga Mađarska podržava kineski mirovni plan za Ukrajinu.

Izvor: B92

Check Also

Air Montenegro organizovao prve charter letove sa tržišta zemalja Baltika

Imajući u vidu značaj emitivnih tržišta zemalja Baltika, Estonije, Litvanije I Letonije na turistički promet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.