Abazović: Zakon će obuhvatiti i bivše funkcionere, biznismene…

Dodajte komentar

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je Zakon o porijeklu imovine jedno od glavnih zakonskih rješenja, koje treba da bude plod rezultata izbora iz avgusta 2020. godine. Istakao je da nije tačna priča da neki bivši funkcioneri, biznismeni ili političari nijesu obuhvaćeni ovim zakonom. U toku je sjednica Skupštine, na kojoj će se raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

“Vlada Crne Gore ostaje otvorena za sve kritike i sugestije, kako bismo ovo zakonsko rjšenje učinili boljim. Ovo rješenje treba da ima monitorin i zahvalan sam svima koji učestvuju”, rekao je premijer u dopunskom obrazloženju.

Dodao je da “u ovom trenutku nemamo ništa, ako ne damo instrument”.

Postojeći zakoni, dodao je, daju šansu, ali da praksa pokazuje “da su se savali satovi, knjige…”, te da se na to svodio zakon.

“Zakon može da se primjeni prema svim licima u Crnoj Gori. Kada je u pitanju slučaj Svetozara Marovića, za njega može da se primijeni aktuelni zakon, on se već deklarisao kao vođa kriminalne grupe. Može se primijeniti i postojeći zakon”, dodao je predsjednik Vlade.

Istakao je da je nemoguće da se ne zaštiti “status kvo”.

“To je veliko pitanje, i svima će biti jasne kritike. Naši kapaciteti du skomni, i kada je u pitanju državno tužilaštvo i kada je u pitanju poreska uprava, da ne pričam o sudovima. Zato, treba da ljudi počnu da treniraju, ovo nije kraj priče”, kazao je Abazović u Skupštini.

Predloženo rješenje, smatra Abazović, funkcionalno je za Crnu Goru.

“Svaka dobronamjerna sugestija je dobrodošla. Cijenim napore Radne grupe i Odbora za politički sistem. Ali, treba naglasiti, ako ne budemo imali anti-mafija zakon, ne možemo imati efikasno oduzimanje imovine stečene kriminalom. Aktuelna zakonska rješenja su potpuno neefikasna”, dodao je on.

Naglasio je i da sumnja da “nijedan valjan argument nije dat da bi se ukazalo da ovo zakonsko rješenje nije dobro”.

Nakon dopunskog obrazloženja Abazovića, predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, je da “davno smijenjeni premijer ne može biti dželat i tužilac”, pa da pominje ljude koji nijesu procesuirani kao teški kriminalci.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović istakao je da smatra da nema potrebe za velikom raspravom, budući da je postignut dogovor da se danas ne glasa.

“Postignut je odrđeni napredak, ali mislim da bi bilo pogrešno da se sada polarizujemo i ne iskoristimo šansu da uradimo nešto dobro”, rekao je Bulatović.

Zakon koji je obrazlagao premijer, smatra poslanik DF-a, nije zakon o porijeklu imovine.

“Treba da se targetira imovina i da onima koji su opljačkali Crnu Goru, a to su konkretni ljudi, oduzme imovina… DF želi zakon o porijekklu imovine i insistiramo da se on donese. Ne može se reći poslanicima da ga podnesu, to mora da uradi Ministarstvo pravde i Vlada”, dodao je Bulatović.

Pitanje je, naglašava on, zašto tužilaštvo nije pokrenulo nijedan krivično-pravni postupak “protiv Mila Đukanovića, Marka Markovića, Janka Jankovića”…

“Da smo imali na desetine tih procesa, rasprava bi u parlamentu bila drugačija. Ministar pravde bi mogao da izvede računicu i istakne ono što građani očekuju, ali je to ne zbog nedostatka zakona, već zato što nemamo tužilaštvo”, rekao je Bulatović.

Odbor za politički sistem, ocjenjuje on, treba da završi raspravu o zakonu sa dnevnog reda i da se “neke stvari dorade”.

Poslanica Socijeldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković, istakla je da ovakav zakon mora biti u pravnom sistemu Crne Gore.

“Ovaj zakon mora biti rezultat konsenzusa između stručnog znanja i koordinacije sa NVO sektoru, u prvom redu MANS, CDT, Akcija za ljudska prava… Zakon, po nama, treba vratiti u formu nacrta ukoliko ne postoji mogućnost da se amandmanski djeluje”, naglasila je Vuksanović Stanković.

Osnovni pojmovi, dodaje ona, nijesu definisani, a politički interes staljen je ispred pravno-stručnog znanja.

“U osnovi zakon nije postavljen kako treba, pa se postavlja pitanje da li se može amandmanski reagovati. Napravili ste grešku u koracima”, poručila je Vuksanović-Stanković premijeru.

Ovaj zakon, dodala je poslanica, treba da dovedemo do toga da može da se prmjenjuje, a ne da se čeka tužilac.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *