Zemlje EU u sukobu oko nuklearne energije

Dodajte komentar

Zemlje Evropske unije nisu uspjele da usvoje zaključke o klimatskoj diplomatiji zbog produbljivanja spora oko uloge nuklearne energije u zelenoj tranziciji, rekli su zvaničnici EU.

Kao i do sada u sporu su zemlje poput Francuske koja se zalaže za veću upotrebu nuklearne energije dok su sa druge strane države poput Njemačke i Španije koje osim što upozoravaju na opasnost od nuklearne energije, smatraju da prihvatanje nuklearne energije je u stvari u suprotnosti sa daljim razvojem obnovljivih izvora energije.

Sitacija je opisana kao uznemirujuća.

U konkretnom slučaju vodi se rasprava oko vodonika, tačnije onog koji je dobijen iz obnovljivih izvora naspram vodonika iz nuklearnih izvora.

Zemlje se bore da se dogovore oko toga da li tekst treba eksplicitno da promoviše vodonik sa niskim sadržajem ugljenika – što znači vodonik proizveden iz nuklearne struje – ili da se fokusira na vodonik proizveden iz obnovljive energije, sa većim sadržajem ugljenika, prenosi Rojters.

Ova rasprava već je odložila pregovore o novim ciljevima EU u pogledu obnovljive energije i ugrozila cjevovod vodonika vrijedan više milijardi eura. Neki zvaničnici EU strahuju da bi se to moglo preliti u druge politike zelene energije, potencijalno odlažući zakone potrebne za postizanje klimatskih ciljeva EU.

Zvaničnici EU rekli su da je većina teksta odobrena – uključujući planove da EU prikupi podršku za globalno obećanje da će se fosilna goriva postepeno ukidati uoči novembarskog samita UN o klimi.

U nacrtu zaključaka, koji je Rojters vidio, priznaje se obaveza skoro 200 zemalja na prethodnim pregovorima UN o klimi da postepeno ukidaju energiju na ugalj – ali kaže da to mora ići dalje, da se postupno ukinu sva fosilna goriva koja emituju CO2, uključujući naftu i gasni.

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta glasali su početkom jula 2022. godine za uključivanje prirodnog gasa i nuklearne energije na listu održivih aktivnosti bloka, podržavši na taj način isti prijedlog Komisije EU. Ova odluka izazivala je žestoke kritike grupa za zaštitu životne sredine.

(N1)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *