Osnivanje državne telekomunikacione kompanije moglo bi da bude dobar potez

Dodajte komentar
Foto: Mojapenzija

Osnivanje državne telekomunikacione kompanije, što je najavila Vlada, moglo bi da bude dobar potez ukoliko se tome pristupi ozbiljno i sa jasnim planom, jer je oblast telekomunikacija ekstraprofitabilna, smatra finansijski analitičar Oleg Filipović.

On ukazuje da se pri tome postavlja nekoliko pitanja, među kojima se svakako ističe ono šta je cilj te kompanije.

– Kako će se osnovati ta kompanija, da li će država biti stoprocentni vlasnik, odakle će se finansirati, odnosno da li su sredstva planirana budžetom, to jest da li ova investicija potpada pod kapitalni budžet? Takođe, država mora odrediti šta će biti target kompanije, odnosno da li će dj elovati samo na crnogorskom tržištu, ili ima srednji ili dugi rok sa ciljem daljeg razvoja, a svakako, i ne manje važno, ko će voditi tu kompaniju, ističe Filipović.

On smatra i da bi država u skorije vrijeme morala da izađe sa projektovanim prihodima, eventualnim cijenamausluga i analizom konkurencije.

– Takođe, značajna stvar je i što, zbog postojanja već tri takve kompanije na crnogorskom tržištu, država ne bi mogla da ima monopol na tržištu, i to je dobro. Monopol nije dobra stvar ni ujednoj varijanti, atoimamo u Crnoj Gori u nekim oblastima. Dakle, poslovanje će odrediti koliko novca bude izdvojeno za tu kompaniju, ko će je voditi, koliki će biti osnivački kapital, šta će ona ponuditi, a pojavljivanje na tržištu znači da morate ponuditi nešto novo, jer imate tri kompanije koje posluju veoma dobro, i to ne samo na crnogorskom tržištu, kaže Filipović.

S obzirom d a Crna Gora kao malo tržište već ima tri takve kompanije, državna kompanija bi morala da uradi ozbiljnu analizu konkurencije.

– Mora se uraditi analiza konkurencije u odnosu na postojeće operatere i koliki vremenski period bi bio dovoljan za pozicioniranje na tržištu. Ideja inicijalno izgleda dobro, država treba daulažeu profitabilne kompanije, ali mora ispuniti sve ove navedene uslove, naglašava Filipović.

On ističe da je za državu bolje da ima svoju kompaniju nego da te usluge rentira od drugih.

Kada se pravi takva kompanija, morate imati ljude koji imaju iskustva u tom pos lu, a smatram da takve ljude imamo ovdje, tako da država mora ozbiljno da se pozabavi ovim poslom. Tržište možda jeste malo za novu kompaniju, ali ako se napravi dobar strateški plan, ta kompanija može da se proširi i dalje.

-Ako pravimo kompaniju koja će samo da ostane na domaćem tržištu, ili na kratak rok, kako bismo je kasnije prodali, onda to nije to. Dakle, ako napravimo kompaniju, razvijemo je na domaćem tržištu i proširimo dalje, a možda i kotiramo na evropskim ili američkim berzama, napravili smo dobar posao. To treba da bude krajnji cilj ne samo ove kompanije, nego i svih drugih, nezavisno od oblasti poslovanja, zaključio je Filipović.

Vlada je nedavno najavila da planira osnivanje državne telekomunikacione kompanije, a premijer Dritan Abazović tada je istakao da će radna grupa procijeniti situaciju i infrastrukturu, aukoliko se procjene ispostave kao povoljne, država bi krenulau osnivanje te kompanije. M.D.S.

Srbija pokazala dobar primjer

Filipović smatra da komparativnu analizu, ali i dobar primjer imamo na tržištu Srbije, koja ima nezavisnu mobilnu kompaniju.

-MTS u Srbiji je imao odličnu strategiju. Počeli su na domaćem tržištu, a onda krenula u osvajanje drugih tržišta i proširili se na Crnu Goru, Austriju, Švajcarsku… Takođe, vrijednost kompanije nije zanemarljiva, kao ni projektovani profit, za šta je potrebno uraditi kost-benefit analizu, koja je često diskutabilna jer se uvijek pojave neki vanredni troškovi, kaže Filipović.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *