Đurišić: Izbor direktora u ToMontenegro razlog za razilaženje sa Abazovićem

Dodajte komentar

Bivši direktor Montenegroerlajnza (MA) i savjetnik za vazdušni saobraćaj Zoran Đurišić ističe da je izbor Odbora direktora i izvršnog direktora nove avio-kompanije ToMontenegro, bio razlog za profesinalno razilaženje sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem i podnošenja ostavke na mjesto eksperta-savjetnika.

Kako navodi, više puta je ukazivao da je odluka 42. Vlade, kojom je ugašen MA i formiran ToMontenegro, bila jedna od najgorih odluka koje su vlade donosile u posljednjih 10 godina.

“Tada je taj čin veličan od strane svih funkcionera, od kojih su neki i danas na funkcijama, da bi posljednjih mjeseci apsolutno svi utihnuli. Nakon dvije godine od te katastrofalne odluke, građani lako mogu da zaključe što je učinjeno. Ni 43. Vlada nije uradila apsolutno ništa da situaciju promijeni nabolje. Naprotiv, i pored svih sugestija koje sam davao premijeru po ovom pitanju, odlučio je da ih ignoriše i reference za izbor izvršnog direktora nijesu bile struka i profesionalizam, već neke slične onima koje je uvažavao režim koji je MA doveo do totalne propasti”, navodi Đurišić.

Kako dodaje, u nekoliko navrata, nečinjenje po pitanju avio kompanije prebacivano je Ministarstvu kapitalnih investicija, međutim i to je bila samo zavjesa iza koje su se sakrivale odluke drugih ljudi.

“Informacije koje sam naknadno dobio jasno ukazuju da MKI nije predstavljao kočnicu uspostavljanju stručne uprave u kompaniji. Kompanija i dalje ima jedan i po avion, a sudbina motora je još uvijek nepoznata. Nije jasno iz kojih sredstava će da se isfinansira motor, za čiji remont je potrebno tri miliona eura, dok vjerovatno niko pouzdano ne može reći gdje se taj motor nalazi. Saobraćaj se obavlja prema svega tri destinacije, u odnosu na nekadašnjih 15, i krcka posljednje eure od osnivačkog kapitala, koji je iznosio velikih 30 miliona eura. Ni na vidiku nema pet aviona koji su neophodni za kvalitetan sabraćaj u predstojećoj sezoni, a kvalitetni kadar se polako odliva”, upozorava Đurišić.

Savjetovao je poznaniku Saši Radoviću da ne vraća otpremninu, jer u bilo kojoj budućoj konstelaciji neće biti na poziciji izvršnog direktora. Tu funkciju mora obavljati stručno lice sa najvišim nivoom referenci.

“U Crnoj Gori imamo tri čovjeka koji bi mogli da odgovore funkciji izvršnog direktora kako sa aspekta struke i znanja, tako i sa aspekta profesionalnog pristupa. Na žalost, ni jedan od njih u ovom trenutku nije u radnom odnosu u kompaniji. I na kraju, možda je premijer u tehničkom mandatu bio u pravu kada je prije pola godine rekao da Crna Gora nema svoju avio-kompaniju, pa se shodno takvome stavu i ponaša prema ToMontenegru”, ističe Đurišić.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *