Država može da izgubi dio Miločerskog parka

Dodajte komentar

Državno Hotelsko turističko preduzeće (HTP) “Miločer” upozorilo je Vladu da im prijeti da ostanu bez imovine, kompleksa u Miločerskom parku, jer im je vladin Fond za obeštećenje blokirao račun,zbog čega ne mogu da izmiruju kreditne obaveze prema Univerzal kapital banci, u vlasništvu biznismena Petrosa Statisa.

Kako je “Vijestima” rečeno dug prema Fondu za obeštećenje je u potpunosti izmiren, ali je riječ o kamati koja se nagomilala na više od 300 hiljada eura. Prema podacima Centralne banke račun HTP “Miločer” je blokiran na iznos o 461 hiljadu eura.

Ova državna kompanije je 2004. godine prodala hotel “Panorama” u Bečićima (kasnije se promijenio ime “Queen of Montenegro”, a zatim u “Falkenštajner”, po cijeni od 2,5 miliona eura. Tada je postojala obaveze da se od prodaje državnih kompanija ili njihovih djelova sedam odsto uplati u Fond za obeštećenje, koji je izmirivao obaveze iz postupka restitucije.

Tada je na račun HTP dobio svega 1,1 milion a ostalo uzela Vlada Crne Gore, dok je obaveze prema Fondu za obeštećenje iznosila oko 160 hiljada eura. Obaveze nije izmirivana godinama, a novo rukovodstvo,koje je preuzelo firmu 2021. naslijedilo je ostatak glavnice od 85 hiljada eura, dok je kamata rasla.

Kompletnu obavezu prema Fondu za obeštećenje smo isplatili na osnovu glavnice,ali kamata je ostala i po tom osnovu je blokiran račun. Mi smo predočili Vladi da je bio isti slučaj sa Opštinom Budva koja je takođe dugovala Fondu,i nakon što je izmirila osnovni dug, kamata od 1,2 milion eura je oproštena, kazali su “Vijestima” u ovoj vladinoj firmi.

Oni su upozorili da su kredit kod Univerzal kapital banke, u ukupnom iznosu od 1,1 milion eura, naslijedili od bivšeg rukovodstva, a sada zbog blokade ne mogu da izmiruju rate.
Kompletna imovina je založena, znači zemlja na kojima se nalaze vile, spa centar ispred Kraljičine plaže, ali i zemlja na kojoj se gradi novi hotel “Kraljičina plaža je pod hipotekom Univerzal kapital banke. Može se dogoditi da ukoliko račun i dalje bude blokiran da banka aktivira hipoteku i uzme imovinu,saopšteno je “Vijestima”.

Iako je to izričito bilo zabranjeno ugovorom o zakupu hotela “Kraljičina plaža”, tadašnje rukovodstvo HTP-a “Miločer” založila je jednu od kamenih vila i dio Miločerskog parka kao kolateral za kredit koji je ta vladina firma 2016. uzela kod Univerzal capital banke.

Tadašnja uprava odlučila je imovinu založi kod banke koja ima istog vlasnika kao i firma kojoj je prostor Miločerskog parka dat u zakup.Većinski vlasnik banke je grčki biznismen sa crnogorskim državljanstvom Petros Statis, čiji je kompanija “Adriatic properties”, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan Miločer.

Adriatic properties je zakupila elitno ljetovalište na višedecenijski zakup, a na mjestu nekadašnje “Kraljičine plaže”, niče novi hotel sa depadansom 66 stanova za tržište.

HTP “Miločer” je u januara 2016. uzeo kredit od 750 hiljada kod Universal capital banke. Jedini sadašnji prihod HTP “Miločer” je 300 hiljada eura godišnje od zakupa imovine u Miločerskom parku prema ugovoru iz 2007. godine.

“Kredit je refinansiran u maju 2018. i na današnji dan dug po osnovu kredita je 881 hiljada eura. Ni jedan jedini euro glavnice nije vraćen, samo je plaćana kamata. Za taj kredit kao kolateral je data vila 600, što je izričito bilo zabranjeno ugovorom o zakupu. Takođe, 2016.godine krenulo se i sa pozajmicama od zakupca,kome na današnji dan po tom osnovu dugujemo 448.500 eura.Procjena imovine varira od 14 miliona do smanjivanja vrijednosti preduzeća 2019. na sedam miliona eura. Realna procjena imovine firme koju smo mi uradili u martu ove godine je 34 miliona eura. Bitno je napomenuti da HTP Miločer ne posjeduje bankarsku garanciju od 20 miliona eura od strane banke što je osnovni element ugovora o dugogodišnjem zakupu. Bankarsku garanciju ne posjeduje ni ministarstvo, ni Agencija za privatizaciju, što treba hitno ispitati”, ranije su Vijesti objavile stav rukovodstva ove HTP Miločer o spornom kreditu i zakupu.

“Adriatic properties i Vlada sada vode arbitražni postupak, a hotelski kompleks Sveti Stefan i Miločer su zatvoreni već dvije godine.

Kurtagić: Nismo u mogućnosti da više odlažemo prinudno izvršenje

Direktor Fonda za obeštećenje Elmir Kurtagić kazao je Vijestima da je presudom Osnovnog suda u Kotoru od 27. decembra 2007 godine HTP Miločer obavezan da Fondu za obeštećenje isplati 171.850 eura sa zakonskom zateznom kamatom od 28. maja 2004. godine, pa do konačne isplate.

Taj dug nastao je iz zakonske obaveze da Fondu uplate sedam odsto novca od prodaje hotela Panorama iz 2004. godine.

Kako je u proteklom višegodišnjem periodu Fond za obeštećenje u više navrata izlazio u susret zahtjevima HTP ‘Miločer’ za odlaganje prinudnog izvršenja i zaključivanjem sporazuma o izmirenju duga na rate, i time nekoliko puta pokušao da pomogne ovom državnom preduzeću da navedeni dug izmiri. Sporazumi koji su zaključeni nisu poštovani od strane HTP ‘Miločer’ i dug je stalno rastao zbog zakonske zatezne kamate. Zbog neažurnosti kojom je HTP ‘Miločer’ izvršavao svoje obaveze, Fond za obeštećenje nije bio u mogućnosti da odobri dalje odlaganje prinudnog izvršenja, jer bi svaki dalji nastavak prolongiranja naplate ovog potraživanja dodatno uvećao obavezu HTP ‘Miločer’, a time ugrozio i naplatu dosuđenih sredstava u korist Fonda za obeštećenje, kazao je Kurtagić.

On je naveo da su HTP ‘Miločer’ više puta obavještavali da neizvršavanjem zakonske obaveze dovodi u pitanje obeštećenje bivših vlasnika i opredjeljenje države Crne Gore decidno utvrđeno Zakonom, a za koje postoji veliki interes domaće javnosti i međunarodnih subjekata.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *