U Hrvatskoj manjak poslovnog prostora, nedostaje 100.000 kvadrata

Dodajte komentar

Uz okolnosti poput inflacije i rasta troškova koji su prošle godine usporavali tržište, može se dogoditi da zbog nedostatka projekata i ponude na tržištu nekretnina Hrvatska propusti priliku koju je dobila ulaskom u Šengen i eurozonu, pa da se veliko interesovanje investitora koje je sada prisutno prelije i na zemlje regiona, Srbiju, Albaniju i BiH.

To se odnosi na različite segmente tržišta, od poslovnog prostora do stambene izgradnje i hotelskih investicija, dok su maloprodaja i logistika u nešto boljem položaju, pokazuje najnoviji pregled tržišta nekretnina koji je objavila konsultantska kuća Colliers Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

„Nakon što je prošle godine, nizom negativnih okolnosti, ukupan obim prometa nekretnina smanjen sa 700 miliona evra na 400 miliona eura, predviđanja za ovu godinu su generalno optimistična. Hrvatska dolazi u fokus investitora koji nas ranije nisu ni primijetili, od Nove godine se povećava broj upita investitora i programera. Međutim, i dalje imamo znatno veću potražnju od ponude“, izjavila je Vedrana Likan, partner u zagrebačkom predstavništvu kompanije Colliers, piše Poslovni.hr.

Zagrebu nedostaje 100.000 kvadrata poslovnog prostora, što je dijelom i posljedica zemljotresa, zbog čega neki zaposleni i dalje rade od kuće, iako se trend rada u kancelariji skoro u potpunosti vratio. Samo u Zagrebu aktivno je oko 1,5 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora, od čega je većina starijih od 15 godina, što je jedan od glavnih problema na tržištu komercijalnih nekretnina.

Novost je da je konačno povećana cijena zakupa poslovnog prostora klase A, koja se godinama držala na 12 eura, a trenutno iznosi 13 eura po kvadratu. Colliers tako procjenjuje da bi prosječna cijena poslovnog prostora u narednom periodu mogla da dostigne 15 eura po kvadratu, kako bi novi projekti u razvoju bili isplativi.

Analiza je pokazala da se tržište maloprodaje u Hrvatskoj u potpunosti oporavilo od pandemijske krize, dok ih je online prodaja primorala da prošire ponudu i ulažu u dodatne sadržaje.

Ove godine se ne očekuje pad cijena stanova, u najboljem slučaju će doći do usporavanja rasta ili njihove stagnacije, a ovde je opet glavni razlog veća tražnja od ponude. U kompaniji Colliers značajnim faktorom za spor rast ponude smatraju visoku stopu PDV od 25 odsto na novogradnju i ističu da bi smanjenje poreskog opterećenja povećalo broj projekata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *