EBRD: Crnogorska ekonomija će ove godine rasti 3,3 odsto

Dodajte komentar

Prema novim prognozama Evropske banke za obnovu i razvoj, bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore će rasti 3,3% ove, odnosno 3,7% sledeće godine.

U novom, februarskom izvještaju, crnogorska ekonomija je u 2022. godini ostvarila rast od 6,3%, što je 2,6% više u odnosu na septembarske prognoze. Ipak, ako govorimo o ovoj godini, projekcije su za 0,7% niže u odnosu na septembarski izvještaj, kada je EBRD prognozirao rast od četiri odsto.

Ako govorimo o Zapadnom Balkanu, izvještaj pokazuje da je ekonomija u prošloj godini rasla tri odsto, procjene za ovu godinu su 2,2%, a za 2024. 3,4%.

U odnosu na poslednji izvještaj i procenu EBRD iz septembra procijenjeni rast BDP-a za Zapadni Balkan u ovoj godini smanjen je za 0,8%.

Pojedinačno po zemljama, očekuje se da će Srbija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija ove godine ostvariti rast od dva odsto, Alabnija 2,5%, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija tri odsto, dok će BDP Kosova rasti tri odsto.

– Dok je ekonomski rast na Zapadnom Balkanu usporen u 2022. godini, potrošnja domaćinstava pokazala je otpornost. Očekuje se da će se rast u 2023. usporiti na 2,2%, što je posljedica slabe spoljnje potražnje, visoke inflacije i strožih uslova finansiranja. Očekuje se da će BDP u 2024. godini porasti do 3,4% – navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da visoke cijene gasa i inflacija nastavljaju da utiču na ekonomske izglede, pa se očekuje da će proizvodnja u regionima banke, koji se protežu na tri kontinenta, sada porasti za 2,1% u ovoj godini, u odnosu na tri odsto predviđenih u septembarskom izvještaju.

Takođe, prognoze rasta su snižene u više od polovine od 36 ekonomija u kojima EBRD radi, uz vrlo malo revizija naviše, a očekuje se da ce rast u regionima banke biti povećan do 3,3% u 2024. godini.

Procjenjuje se i da je proizvodnja porasla za 3,2% na godišnjem nivou u periodu od januara do septembra 2022. i za oko 2,4% za godinu u cjelini, što je sporije nego 2021. godine zbog rata u Ukrajini i posljedica pandemije koronavirusa.

Prosječna inflacija u regionima EBRD pala je na 16,5% u decembru, nakon što je u oktobru dostigla vrhunac od 17,5%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *