Može li banka da podijeli teret rasta kamata s dužnicima?

Jedna banka u Bosni i Hercegovini smanjila je kamate klijentima koji imaju kredite s varijabilnom kamatom. Kako je saopšteno, Nadzorni odbor banke doneo je odluku o linearnom umanjenju kamatnih stopa u iznosu preko 10.000 konvertibilnih maraka.

Povod za ovakvu odluku je rast euribora, kamate za obračun deviznih zajmova, koji je za nekoliko mjeseci povećan za više od tri odsto. Zbog toga je teret otplate dužnicima postao značajno teži. Radi se o umanjenju kamate stope od 0,6 odsto, koje se odnosi na kredite fizičkih i pravnih lica čiji je ostatak glavnice na dan 31. 12. 2022. iznosio preko 10.000 konvertibilnih maraka, s rokom dospeća nakon 31. 12. 2023. godine.

Iz te banke su poručili da su odlučili da dio tereta rasta kamata podijele s klijentima.

„U vremenima kao što su ova važno je pokazati klijentu da ste njegov iskren i pouzdan partner, te da smo zajedno tokom cijelog procesa poslovanja, a ne samo u idealnim okolnostima. Suština ove odluke banke jeste da klijentima ponudimo mogućnost olakšanja u otplati redovnih mjesečnih obaveza. Preuzećemo dio tereta trenutne krize na sebe. Ako to znači da treba da se odreknemo 1,5 miliona kamatnog prihoda da bi pomogli klijentima, onda ćemo to i uraditi”, rekao je čelnik banke.

Krediti s promjenjivom kamatom koji su vezani za euribor čine oko polovine kreditnog portfolija te banke, prenosi Politika ne navodeći koja je banka u pitanju.

Inflacija u Evropi usporava, ali je daleko od toga da će se u skorije vrijeme vratiti na projektovanih dva odsto godišnje. Način za njeno obuzdavanje je povećanje kamata, odnosno poskupljenje novca, što čine sve centralne banke od sredine prošle godine. Evropska centralna banka (ECB) povećala je prošle sedmice svoju osnovnu stopu za 0,5 na 2,5 odsto. Posljedice te odluke su da je šestomjesečni euribor, međubankarska kamata koja se računa u obračunu evrozajmova, povećana na tri odsto. Još u lejto prošle godine bila je negativna minus 0,5 odsto.

Prema najavama iz ECB, oni će nastaviti s povećanjem kamata, i to prvo za po 0,5 odsto, a kasnije za po 0,25 odsto. Za sada su prognoze bankara da će euribor na ljeto da bude 3,4 odsto. To znači da će nekome ko otplaćuje stambeni zajam kamata da naraste na preko šest odsto godišnje. Podsjećanja radi najavljeni rast euribora još je daleko od istorijski najvećeg nivoa od preko pet odsto pred izbijanje svjetske finansijske krize 2008. godine, ali ništa nije nemoguće.

Check Also

Road to Investments: Evropsko tržište restriktivno u poređenju sa američkim, Balkanci najviše investiraju u nekretnine

Jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti bankarstva i finansija u ovoj godini, konferencija o finansijskom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.