United Group okončao akviziciju Wind Hellasa

Dodajte komentar

Akvizcija koja je najviše opteretila United Group dugovima – preuzimanje grčkog telekomunikacionog operatera WIND Hellas, vrijedan 980 miliona eura, a koja je objavljena u augustu 2021, zaključena je prošle sedmice.

United Group će spojiti Wind Hellas i Novu kako bi stvorio konvergentnog operatera sa snažnim uporištem u grčkim domaćinstvima koji će biti igrač broj dva na tržištu kako u fiksnim tako i u pay-TV uslugama.

Naglašavajući važnost Grčke za United Group, kompanija sa sjedištem u Holandiji najavila je da će uložiti najmanje dodatnih 1,3 milijarde eura u zemlju u sljedećih pet godina, fokusirajući se na prioritete kao što su širenje svoje optičke mreže, uvođenje 5G i Pay TV.

Do danas je United Group – čija je optička mreža sljedeće generacije najveća u regiji – uložila 1,2 milijarde eura u grčko tržište. Ovo je jedno od najvećih ulaganja u Grčku posljednjih godina.

Finansiranje akvizicije biće u potpunosti obavljeno pod kišobranom United Grupe, s osiguranim nenaplaćenim dugom Wind Hellas senior, a biće otkazani dugovi i revolving krediti u vezi s akvizicijom, uključujući 525 miliona eura obveznica od 4,25% koje dospijevaju 2024, a koje je kompanija odredila u 2019. godini.

Međutim, ostaje na snazi korporativni obveznički zajam Wind Hellas od 5,5% s plaćanjem u naturi i dospijećem 2025, koji se može produžiti do 2027, a imao je 488,7 miliona eura nepodmirenih obaveza plus obračunatu kamatu od 1,1 milion eura od septembra 2021.

Što se tiče rejting agencija, S&P Global Ratings kaže da će akvizicija Wind Hellasa povećati razmjer i geografsku diverzifikaciju United Grupe i stvoriti potencijalnu sinergiju troškova jer se grupa spaja s Novom. Rejting agencija je dodijelila ocjenu B novim obveznicama u izvještaju objavljenom 11. januara, dok je Moody’s dodijelio ocjenu B2 za osigurani dug grupe. Obje agencije su dodijelile stabilne izglede.

Visoka zaduženost je područje koje zabrinjava obje agencije, iako su ulagači rekli da to nije neuobičajeno za sektor telekomunikacija, te je činilac koji se podrazumijeva za kompaniju sa strategijom rasta kroz akvizicije.

Indikator podsjeća da je United Gruop najavio prodaju imovine Telemacha, koji posluje u nekoliko zemalja regije, uključujući i BiH, radi otplaćivanja duga.

Izvor: Indikator.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *