Radović: Nisam prekršio Zakon o radu

Dodajte komentar

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Tu Montenegra Saša Radović smatra da nije prekršio zakon o radu time što je godinu i po nakon odlaska iz “Budvanske rivijere uz otpremninu od 76 hiljada eura. Takođe smatra da nema zakonsku obavezu da vrati otpremninu od 76 hiljada eura.

On navodi da se u njegovom slučaju ne može primijeniti član 21 stav 6 Zakona o radu, već član 21 stav 7 kojim je propisano da funkcioner koji je uzeo otpremninu po osnovu prestanka potrebe za njegovim radom ne može da zasnuje radni odnos u drugom državnom preduzećuu narednih godinu dana. Iz “Budvanske rivijere”, na čije navode reaguje Radović, tvrde da je on dobio otpremninu po osnovu sporazumnog raskida ugovora, te da u tom slučaju pet godina ne može da zasnuje radni odnos u drugom državnom preduzeću.

“Do današnjeg dana nisam primio zvaničan dopis ili bilo kakav zahtjev u vezi sa povraćajem otpremnine. U HG “Budvanska rivijera bio sam angažovan po osnovu ugovora o pravima, obavezama, ovlašćenjima i odgovornostima, kao predsjednik odbora direktora. Dana 17.6.2021. godine razriješeni su svi članovi odbora direktora. Samim razrješenjem prestala j e potreba za moj im d aljim angažovanjem u HG “Budvanska rivijera”, po kojem osnovu mi je i isplaćena otpremnina. Nemogućnost nastavka radnog angažovanja u preduzeću HG “Budvanska rivijera nalaže i stav Agencije za sprečavanje korupcije koji kaže dačlan odbora direktora ne može u periodu od dvije godine po prestanku javne funkcije da stupi u ugovorni odnos ili drugi oblik poslovne saradnje, odnosno da obavlja djelatnost u istom privrednom društvu u kojem je vršio javnu funkciju”, naveo je Radović u reagovanju.

Istakao je da je odredbom člana 21, stav 7 Zakona o radu, a koji se isključivo u konkretnoj situaciji može primijeniti, decidno je propisan rok od jedne godine nemogućnosti zasnivanja radnog odnosa u drugom državnom preduzeću.

“Kako je od dana isplaćene otpremnine do dana mog radnog angažovanja kao v.d. izvršnog direktora nacionalne avio-kompanije ‘Tu Montenegro’, prošlo značajno više od godinu dana, koji period, Zakon o radu i normira, kao zabranu odnosno smetnju za zasnivanje radnog odnosa nakon isplate otpremnine po osnovu mog razrješenja kao predsjednika odbora direktora i prestanka funkcije koju sam obavljao do tada, ne može se govoriti da sam bilo kojim svojim postupkom, a posebno novim radnim angažovanjem povrijedio bilo koju odredbu Zakona o radu, posebno ne odredbu člana 21. Imajući navedenou vidu, nesporno je dau konkretnom slučaju, ne postoji bilo kakva moja obaveza prema HG “Budvanska rivijera AD Budva, a posebno ne postoji obaveza vraćanja isplaćene otpremnine. Takođe, ne postoji odgovornost privrednog društva “Tu Montenegro”, u kome sam nakon isteka predviđenog zakonskog roka stupio na dužnost v.d izvršnog direktora sa mandatom od šest mjeseci”, naveo je Radović.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *