EU namjerava da obnavlja Ukrajinu zamrznutom ruskom imovinom

Dodajte komentar

Švedska, koja predsjedava Vijećem Evropske unije, najavila je formiranje radne grupe koja će razmotriti mogućnosti korištenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine, prenosi Beta.

Premijer Švedske Ulf Kristersson smatra da je “u principu jasno da Rusija mora platiti obnovu Ukrajine”, objavila je Evropska unija.

“Istovremeno, ovo otvara teška pitanja. Ovo mora biti urađeno u skladu sa zakonodavstvom EU-a i međunarodnim pravom, a trenutno ne postoji direktan model”, rekao je Kristersson.

Stvoriti jasnu sliku o imovini

Radna grupa će biti formirana kao odgovor na sastanak Evropskog vijeća, koje čine šefovi država ili vlada članica Unije, navodi se iz sjedišta EU-a i dodaje da će radna grupa izvršiti pravnu, finansijsku, ekonomsku i političku analizu mogućnosti korištenja zamrznute ruske imovine.

Odluku o nadležnostima radne grupe danas će usvojiti Odbor stalnih predstavnika vlada članica pri Evropskoj uniji.

Radna grupa prvo treba da pruži jasniju sliku o tome gdje se nalazi zaplijenjena ruska državna imovina i koja je njena ukupna vrijednost. Ta grupa će blisko sarađivati sa Operativnom grupom za zamrzavanje i zapljenu imovine, koju predvodi Evropska komisija.

Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *