Rađenović i Ban: Tokom sedmice intenzivna komunikacija oko preuzimanja flote i zaposlenih

Dodajte komentar

Predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro Blažo Rađenović i izvršni direktor Pomorski saobraćaj Herceg Novi Dejan Ban dogovorili su intenzivniju komunikaciju u toku ove sedmice kako bi dobili konkretniju ponudu od kompanije Pomorski saobraćaj za preuzimanje flote i zaposlenih, izvještava TVCG.

Nakon što je Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici donijela odluku da stavi van snage zaključak iz juna 2019. i pokrene postupak za dodjelu koncesije za prevoz trajektom na relaciji Kamenari-Lepetane danas je na inicijativu JP za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore održan sastanak predsjednika Upravnog odbora tog javnog preduzeća Blaža Rađenovića i Dejan Bana izvršnog direktora DOO Pomorski saobraćaj Herceg Novi.

Rađenović je novinarima nakon sastanka kazao da JP Morsko dobro neće dozvoliti da dođe do zastoja na liniji Kamenari – Lepetane u bilo kom smislu.

“Ono što je bitno je da je u rekordnom roku odgovoreno iz Pomorskog saobraćaja i zakazan je ovaj sastanak. U načelu smo dogovorili da u tekućoj sedmici imamo intenzivnu komunikaciju kako bi imali neke konkretnije ponude i od strane Pomorskog saobraćaja kada su u pitanju plovni objekti, zaposleni ali i o ugovorenim obavezama”, kazao je Rađenović.

On je naveo da će, što se tiče JP za upravljanje Morskim dobrom, resornog ministarstva i Vlade Crne Gore, posao biti realizovan u potpunosti i kako je istakao neće biti na štetu ni građana ni budžeta Crne Gore.

“Naša platforma je da u što skorijem roku imamo definisano, da li ćemo sa Pomorskim saobraćajem imati ugovor po osnovu preuzimanja i trajekta i osobralja, odnosno flote i zaposlenih, ili će to biti firme koje smo u prethodnom periodu kontaktirali. Od četvrtka imamo zvanično stav Vlade i stavljanje van snage zaključka gdje nam je dodijeljen ovaj posao. Do četvrtka nijesmo mogli konkretnije stvari preduzimati ali kao odgovorno preduzeće niz poteza smo u tom pravcu napravili jer smo inicirali da se stavi van snage zaključak iz 2019. U svakom slučaju bitno je da građani imaju servis koji će biti u skladu sa zakonima Crne Gore i gdje će posao, kada se raspišu koncesije, biti utemeljen u zakonu. Do tada Morsko dobro, kao likvidno preduzeće, daće kompletan servis građanima”, kazao je Rađenović.

Na pitanje novinara, kako Morsko dobro može da se bavi pomorskim transportom kada nije registrovano za obavljanje tih poslova Rađenović je kazao: “Imaćemo uskoro u Statutu novi član koji će uskoro biti na Vladi predložen, kako će u potpunosti biti zakonit i utemljen u ovoj privrednoj djelatnosti koju ćemo obavljati ubuduće. To neće biti novi osnivački akt već će biti korekcija postojećeg Statuta, ako ne na ovoj, na prvoj narednoj sjednici”.

Novi tender za koncesiju

O tome da li će Morsko dobro uzeti u zakup ili kupiti brodove zajedno sa posadom od Pomorskog saobraćaja kaže biće stvar poslovnih politika dva preduzeća.

“Kao neko ko je vršio djelatnost na ovoj liniji, s obzirom da Pomorski saobraćaj ima opremljeno, sve smatramo da je prirodno, kao zakupac dosadašnji, da se nakon formalizovanja zaključka, s njima prvo dogovorimo, a ako ne dođe do dogovora imamo alternativno rješenje a to je da imamo domaću firmu koja se ponudila ali imamo i susjedne firme i firme iz EU koje su spremne da nam dopreme trajekte”, kazao je Rađenović.

Predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra kazao je da postoji paušalna ocjena da za to ne postoji utemeljenje u zakonu, i ustvrdio da u Zakonu o moru postoji član koji to dozvoljava. Na konstataciju novinara da taj član Zakona o moru podrazumijeva saobraćaj između luka a da se u konkretnom slučaju radi o pristaništu Rađenović je kazao da se radi o višem interesu.

“Svima je jasno da ćemo na nivou vlada i država sve riješiti u skladu sa zakonom i pravilima. Vaše je pravo da tumačite ali mi imamo utemeljenje i nećemo ništa raditi što nije u skladu sa zakonom i pravilima”, poručio je Rađenović.

Premijer Dritan Abazović nedavno je najavioda će prevoz na liniji Kamenari-Lepetane biti besplatan.

“Ako dođe do iznenadnog prekida saobraćaja od strane Pomorskog saobraćaja imamo alternativno rješenje i dok ne sprovedemo proceduire, složićete se da je rok od četvrtka do danas jako kratak ali u periodu od 7 dana ćemo riješiti i te formalnosti. Dakle za taj period, možda od mjesec dana, daćemo građanima uslugu besplatno. Za prvi period idealan je prelazni period, imamo kapaciteta možda dva – tri trajekta koji će biti u opticaju. To neće biti dovoljno za turističku sezonu ali do sezone ćemo, nadam se kroz postupak javne nabavke riješiti taj problem i imati nova plovila”, zaključio je Rađenović.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *