Musk tvrdi da je ograničio internet u Ukrajini kako bi spriječio Treći svjetski rat

Dodajte komentar

Elon Musk smatra da je SpaceX-ovo (Starlink) ograničenje ukrajinske vojske na korištenje satelitskog internet servisa za kontrolu dronova nužno kako bi se spriječilo da sukob preraste u svjetski rat.

“Starlink je komunikaciona okosnica Ukrajine, posebno na prvim linijama fronta, gdje je gotovo sva ostala internet povezanost uništena. Ali nećemo omogućiti eskalaciju sukoba koja može dovesti do trećeg svjetskog rata”, napisao je Musk na Twitteru odgovarajući na zahtjev bivšeg NASA-inog astronauta da obnovi potpuni pristup internetu za ukrajinske snage.

Američka svemirska kompanija, koju je osnovao Musk, koristi svoju uslugu Starlink kako bi Ukrajini omogućila internet još od samog početka sukoba, jer je ukrajinska infrastruktura teško oštećena ruskim napadima.

Prošle nedjelje, direktorica SpaceX-a Gwynne Shotwell rekla je da usluga, koju su ukrajinske snage koristile za kontrolu bespilotnih letjelica, “nikada nije trebala biti naoružana”, dodajući da je kompanija preduzela korake za suzbijanje njene upotrebe, a da nije navela koje su mjere preduzete.

Vijest je izazvala uzbunu u Ukrajini, a savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak napisao je da kompanije moraju odlučiti jesu li “na strani Ukrajine i prava na slobodu” ili “na strani (Rusije) i njenog ‘prava’ da ubija i pljačka teritorije”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *