Konačna odluka: Za 12 godina biće zabranjena prodaja novih dizelaša i benzinaca

Dodajte komentar

Evropski parlament dao je konačno odobrenje za obveznu primjenu nulte stope emisije gasova novih automobila i kombija od 2035. godine, što znači da za 12 godina više neće moći da se prodaju novi automobili na benzin i dizel.


Novi standardi emisija ugljen-dioksida za automobile i kombije dio su zakonskog paketa “Spremni za 55”, a podržani su s 340 glasova “za”, 279 “protiv” i 21 “suzdržanim”. Uredbu su podržali poslanci socijaldemokrata, zelenih i liberala.

“Ovom uredbom podstiče se proizvodnja vozila s nultim i niskim emisijama (…) Ti ciljevi podrazumijevaju konkretne uslove automobilskoj industriji i podstiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će kupovina i korištenje vozila s nultim emisijama biti pristupačniji, a brže će se razviti i tržište polovnih vozila. Tako će održivi prevoz postati dostupan svima”, rekao je izvjestitelj iz kluba liberala Jan Huitema (Renew).

Za 12 godina više neće moći da se prodavaju novi dizelaši i benzinci, već isključivo nova vozila s nultom stopom štetnih emisija. Prelazni ciljevi smanjenja štetnih emisija za 2030. su 55 odsto za automobile i 50 odsto za laka privredna vozila. U praksi, to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smjeti da ispuštaju CO2, ali sa auto-puta neće nestati automobili s motorima na unutarašnje sagorijevanje.

Građani će i nakon 2035. godine moći i dalje da voze postojeće automobile s motorima na unutarašnje sagorijevanje pa i da kupuju polovne automobile na benzin i dizel.

Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, tekst još treba formalno da odobri Evropska komisija prije objave u Službenom listu EU.

Tportal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *