Inflacija će splašnjavati, ali će ekonomski rast biti usporen

Dodajte komentar

Kao što se i očekivalo, američka centralna banka – Fed i Evropska centralna banka ECB ponovno su početkom mjeseca podigli kamatne stope.

Uz ponovni rast cijene kapitala, glavna poruka centralnih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su do sada dobro odradile posao, ali da se istovremeno i dalje može očekivati nastavak rasta kamata. Rast ključnih kamatnih stopa polako, ali postojano ulazi u ekonomije. U narednim kvartalima to će rezultirati osjetno nižim kreditiranjem stanovništva i preduzeća, zbog čega ćemo svjedočiti sporijem stvaranju novca.

To će uticati na inflaciju, ali će dovesti i do usporavanja ekonomskog rasta kroz niži nivo privatnih investicija te kroz negativne učinke povećanja kamatnih stopa na finansije domaćinstava i javne finansije. To će se dogoditi u uslovima već visokih cijena, čiji će se rast usporiti, ali cijene neće tako brzo početi da padaju.

Dobit preduzeća za sada je bolja od očekivanog, ali smatra se da će doći do daljeg pada profitabilnosti preduzeća S&P-a u sljedeća dva kvartala. Takođe, nešto bolja makroekonomska slika i zaoštravanje monetarne politike u SAD-u već popuštaju, dok u Evropi to još nije slučaj. Istina je da je iznenađujuće blaga zima prilično popravila evropsku energetsku sliku, ali i da više kamatne stope još nisu pokazale svoje učinke i u Evropi još nisu na svom vrhuncu.

Što se tiče makroekonomskih podataka, sljedeće sedmice biće objavljeni oni o inflaciji i maloprodaji u SAD-u, evropskom BDP-u i maloprodaji u Kini.

Pratimo odličan početak godine na berzama, jer je u relativno kratkom vremenu došlo do značajnog poboljšanja izgleda. U Evropi smo svjedoci izuzetno blage zime, vrhunac inflacije je iza nas, Fed je već usporio tempo podizanja kamata na 25 baznih bodova, Kina je zaustavila ili uveliko popustila sa zero covid politikom, a ekonomija u SAD je i dalje jaka. SAD još imaju vrlo snažno tržište rada, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na 3,4 odsto, što je najniže u 53 godine.

SEEbiz, J.Jurić

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *