Rubini: Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen

Dodajte komentar

“Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen”, napisao je u nedelju u članku za Fajnenšel tajms poznati ekonomista Nurijel Rubini.

Ovaj poznati ekonomista je, inače, predvidio globalnu finansijsku krizu 2008. godine.

– Iako nijedna valuta još nije u stanju da u potpunosti zamijeni dolar na pijedestalu, američka valuta brzo gubi svoju konkurentsku prednost u odnosu na kineski juan – rekao je Rubini.

Kako je Rubini dalje ocijenio, “s obzirom na povećano osnaživanje dolara u svrhe nacionalne bezbjednosti i rastuće geopolitičko rivalstvo između Zapada i revizionističkih sila kao što su Kina, Rusija, Iran i Sjeverna Koreja, neki tvrde da će se dedolarizacija ubrzati…”.

– U svijetu koji će biti sve više podijeljen na dvije geopolitičke sfere uticaja – na one koje okružuju SAD i Kinu – vjerovatno je da će bipolarni, valutni režim na kraju zamijeniti unipolarni – konstatuje Rubini.

Skeptici, međutim, primjećuju da juan ne može postati prava rezervna valuta ako Peking ne ukine kontrolu kapitala, ako ne prihvati trajne deficite tekućeg računa, a kurs juana ne postane fleksibilniji.

Ali, Rubini tvrdi da takve stavke više ne važe, pošto “Vašington sankcijama aktivno podriva privlačnost svoje valute”.

– Potpuna fleksibilnost deviznog kursa i međunarodna mobilnost kapitala nisu neophodni da bi zemlja postigla status rezervne valute… I dok Kina možda ima kontrolu kapitala, SAD imaju svoju verziju koja može smanjiti privlačnost dolarske imovine među neprijateljima i rođačkim prijateljima. To uključuje finansijske sankcije protiv njegovih rivala, ograničenja za unutrašnja ulaganja u mnoge sektore i firme osjetljive na nacionalnu bezbjednost – navodi Rubini dalje.

On  je, takođe, primijetio da Kina pojačava transakcije u juanima sa svojim stranim partnerima.

Izvor: Telegraf

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *