Barska plovidba platila rate i vratila dio duga državi

Dodajte komentar

”Barska plovidba” je od prošlogodišnjeg rekordnog profita samo otplatila ratu za brodove od 3,6 miliona i vratila dio duga državi od tri miliona za neusklađene državne pomoći primljene tokom 2021. godine.

”’Barska plovidba’ je poslovnu 2022. godinu završila sa ostvarenom EBITDA (rezultat poslovanja prije nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) u iznosu od 7,9 miliona eura, što je rast od skoro 10 puta u odnosu na isti uporedni period 2021. godine i ostvarenim profitom iz poslovanja u iznosu od 6,3 miliona eura. Na računu kompanije u ovom trenutku je preko milion eura likvidnih sredstava”, saopšteno je iz uprave kompanije.

”Barska plovidba” je 2013. godine uzela kredit kod Eksim banke od 46,4 miliona dolara za kupovinu dva broda u Kini, za koji je država izdala garanciju, uz grejs period od pet godina.

Od početka otplate 2018. godine većina rata za ovaj kredit je uplaćena iz državne kase, jer je kompanija loše poslovala. Agencija za sprečavanje korupcije je u oktobru prošle godine utvrdila da je ova pomoć države bila nezakonita i da kompanija treba u budžet da vrati 9,2 miliona eura.

”Svjesni činjenice da je ostvareni rezultat u prethodnoj godini u velikoj mjeri posljedica rekordno visokih vozarina na tržištu, preduzimamo dalje korake u cilju optimizacije i diverzifikacije poslovanja s ciljem da u tekućoj godini koju karakterišu 40%-50% niže vozarine nego prethodne godine, ostvarimo pozitivan poslovni rezultat i time uvećamo kapital Barske plovidbe na zadovoljstvo svih njenih akcionara. S ciljem diverzifikacije poslovanja započeli smo realizaciju investicionog projekta – izgradnje 32 stambene jedinice za tržište koje ćemo dobiti rekonstrukcijom i prenamjenom stare upravne zgrade Barske plovidbe. Realizacijom ovog projekta kompanija očekuje da će generisati oko četiri miliona eura novih prihoda, tokom 2023. i 2024. godine, čime ćemo stvoriti preduslove za kupovinu trajekta i obnavljanje linije Bar-Bari”, naveli su iz kompanije.

Odbor direktora: Netačni razlozi za ostavku Tajića

Iz Odbora direktora su saopštili da je bivši izvršni direktor kompanije Zoran Tajić, koji je prošle sedmice podnio ostavku, javnosti saopštio niz netačnih razloga kojima je obrazložio ostavku.

”Tajiću je mandat isticao za tri mjeseca, s obzirom da nije uspio da izdejstvuje kod Odbora direktora smjenu, kako bi mu pripalo ugovorenih 12 neto zarada u slučaju smjene prije isteka mandata. Iskoristio je pravo koje mu daje kolektivni ugovor koji je na snazi i podnio zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju, a sve sa ciljem da bi naplatio od kompanije šest neto zarada u slučaju odlaska u penziju, shodno važećem kolektivnom ugovoru”, naveli su iz Odbora direktora “Barske plovidbe”.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *