Cijene nafte na trojnedjeljnom minimumu

Cijene nafte prošle nedjelje pale su na tronedjeljni minimum.  Investiori nisu skloni riziku jer centralne banke i dalje povećavaju kamate, pa se rast privrede usporava, što bi moglo oslabiti potražnju za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle nedjelje 7,8 posto, na 79,94 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,9 posto, na 73,39 dolara.

Pad cijena drugu sedmicu zaredom ponajviše je posljedica zabrinutosti trgovaca zbog usporavanja rasta zapadnih ekonomija, s obzirom da centralne banke i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Američki Fed prošle je nedjelje povećao ključne kamate za daljih 0,25 procenta, najviše od 2007. godine, dok su britanska i evropska centralna banka podigle cijenu novca za po 0,50 postotnih bodova.

U januaru je broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti, pak, pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto, prenosi SEEbiz.

Ti podaci pokazuju da bi inflacija još neko vrijeme mogla ostati povišena, što znači da će Fed ili povećati kamate na više nivoe nego što se mislilo ili će ih na povišenim nivoima zadržati duže nego što se očekivalo. Zbog toga su u petak, kada je izvještaj objavljen, cijene nafte oštro pale.

Check Also

Budvanska rivijera nakon dvije godine gubitka, prošle godine konačno u plusu

Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2022. godini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.