Bošnjak podržala sindikalce: Što prije donijeti granski kolektivni ugovor

Dodajte komentar

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore dr Branka Bošnjak podržala je predlog Sindikata banaka Crne Gore za usvajanje granskog kolektivnog ugovora “kao nephodnu mjeru u trenutnoj situaciji”.

Kako je rečeno tokom njenog današnjeg susreta sa predsjednicom Sindikata banaka Lidijom Pejović i predsjednikom Sindikalne organizacije Addiko banke Igorom Lainovićem, na ovaj način bi se poboljšala prava i uslovi rada zaposlenih u bankarskom sektoru “proporcionalno opštem prihodovanju banaka, kao i menadžmenta banaka”.

Na sastanku je navedeno da je u jednoj od najprofitabilnijih djelatnosti – bankarskom sektoru, “slična situacija kao i u Telekomu, ali i u mnogim drugim institucijama u kojima se određena prava zaposlenih zanemaruju, ne realizuju ili ukidaju”, čime se krše ujedno i EU standardi.

“Sadržaj granskog kolektivnog ugovora doveden do kraja, ali da je ostao bez potpisa jer Udruženje banaka Crne Gore ne želi socijalni dijalog. Iako Unija poslodavaca Crne Gore podržava sadržaj granskog kolektivnog ugovora, kao značajnog pomaka u poboljšavanju uslova rada i prava zaposlenih u bankarskom sektoru, bez zakonske regulative, nedovoljna je solidarnost sindikalnih udruženja”, rekla je Pejović tokom sastanka.

Bošnjak se saglasila sa potrebama i prijedlozima sindikalaca te istakla “neophodnost i urgentnost rješavanja ovog problema”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *