Bošnjak podržala sindikalce: Što prije donijeti granski kolektivni ugovor

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore dr Branka Bošnjak podržala je predlog Sindikata banaka Crne Gore za usvajanje granskog kolektivnog ugovora “kao nephodnu mjeru u trenutnoj situaciji”.

Kako je rečeno tokom njenog današnjeg susreta sa predsjednicom Sindikata banaka Lidijom Pejović i predsjednikom Sindikalne organizacije Addiko banke Igorom Lainovićem, na ovaj način bi se poboljšala prava i uslovi rada zaposlenih u bankarskom sektoru “proporcionalno opštem prihodovanju banaka, kao i menadžmenta banaka”.

Na sastanku je navedeno da je u jednoj od najprofitabilnijih djelatnosti – bankarskom sektoru, “slična situacija kao i u Telekomu, ali i u mnogim drugim institucijama u kojima se određena prava zaposlenih zanemaruju, ne realizuju ili ukidaju”, čime se krše ujedno i EU standardi.

“Sadržaj granskog kolektivnog ugovora doveden do kraja, ali da je ostao bez potpisa jer Udruženje banaka Crne Gore ne želi socijalni dijalog. Iako Unija poslodavaca Crne Gore podržava sadržaj granskog kolektivnog ugovora, kao značajnog pomaka u poboljšavanju uslova rada i prava zaposlenih u bankarskom sektoru, bez zakonske regulative, nedovoljna je solidarnost sindikalnih udruženja”, rekla je Pejović tokom sastanka.

Bošnjak se saglasila sa potrebama i prijedlozima sindikalaca te istakla “neophodnost i urgentnost rješavanja ovog problema”.

Check Also

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila …

One comment

  1. Lidija Pejovic je vise od dvije godine u penziji i nikoga ne predstavlja.
    Vodila je Sindikat PG banke do spajanja sa CKB. Sad radi za Upravu spojene banke ne dajuci radnicima PG banke da udju u Sindikat CKB banke.
    I koga ona, s kojim pravom predstavlja?

Leave a Reply

Your email address will not be published.