Mješoviti rezultati na azijskim berzama

Azijski indeksi imali su u petak mješovite rezultate, jer su dionice Adani Enterprisesa pale i zadnje su trgovane 15% niže, nastavljajući rasprodaju podstaknutu optužbama kompanije Hindenburg za šort selere.

Nifty 50 u Mumbaiju trgovao se za 0,5% više uprkos Adani kompanijama koje su nastavile oštro padati, dok je S&P Sensex porastao za 0,65%.

Neto vrijednost osnivača i predsjednika Adani grupe Gautama Adanija dodatno je pala preko noći i sada se nalazi na 21. mjestu Bloombergovog indeksa milijardera. Izgubio je ukupno 59,2 milijarde dolara neto vrijednosti od početka godine do danas na 63,1 milijardu dolara do zatvaranja tržišta u četvrtak.

Hongkonški Hang Seng indeks pao je 1,2 posto. U kontinentalnoj Kini, Shanghai Composite pao je 0,66%, a Shenzhen Component izgubio je 0,63% jer je Caixin indeks menadžera nabave pokazao da su uslužne aktivnosti u Kini porasle u januaru.

Nikkei 225 u Japanu porastao je za 0,39%, a Topix se trgovao za 0,26% više jer je indeks menadžera nabave usluga Jibun Bank Japan za januar zabilježio rast za mjesec.

U Južnoj Koreji, Kospi je takođe porastao 0,47% na 2.480,4, a Kosdaq je dobio 0,28% 766,79.

U Australiji je S&P/ASX 200 porastao za 0,62% na 7.558,1 dok su ulagači probavljali nove obveze stambenog kredita za prosinac koji su pali za 4,3%.

(SEEbiz)

Check Also

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.