Wall Street porastao uprkos povećanju kamata FED-a

Dodajte komentar

Dionice su porasle u srijedu u preokretu unutar dana jer su se ulagači otresli povećanja kamatne stope od četvrtine boda od strane Federalnih rezervi i umjesto toga koncentrisali na komentare predsjednika Feda Jeromea Powella koji je priznao pad inflacije.

S&P 500 ojačao je 1,05% i završio na 4.119,21, preokrenuvši raniji pad od gotovo 1%. Nasdaq Composite dodao je 2% i zatvorio se na 11.816,32, podsdtaknut dobicima proizvođača čipova nakon snažne zarade kompanije Advanced Micro Devices. Dow Jones Industrial Average porastao je za 6,92 boda, ili 0,02% na 34.092,96 – nakon što je pao za više od 500 bodova na najnižim vrijednostima dana.

Posljednje Fedovo povećanje predstavljalo je usporavanje u odnosu na povećanje od pola boda u decembru, dajući podsticaj ulagačima koji se nadaju da će centalna  banka ublažiti svoju agresivnu kampanju pooštravanja. Dodatno su ih ohrabrili Powellovi komentari.

“Sada prvi put možemo reći da je proces dezinflacije započeo. To možemo vidjeti i stvarno vidimo u dosadašnjim cijenama robe”, rekao je Powell na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *