OTP dobio zeleno svijetlo za preuzimanje Nove KBM

Dodajte komentar

Nakon više od godinu i poldana mađarska bankarska grupa OTP dobila je suglasnost Agencije za zaštitu tržišta za preuzimanje Nove KBM, saopšteno je iz OTP-a.

Ugovor o kupovini druge najveće slovenačke banke potpisan je krajem maja 2021., a OTP je u međuvremenu već dobio saglasnost u okviru zajedničkog nadzora banaka u eurozoni.

Nova KBM, koja je dosad bila u 80-postotnom vlasništvu američkog fonda Apollo i 20-postotnom vlasništvu Eropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) preko luksemburške kompanije Biser Bidco, dobiće novog vlasnika. Kupoprodajna cijena ni ovoga puta nije objavljena, no prema pisanju medija iznosila je oko milijardu eura.

Kako navode iz OTP-a, završetak transakcije očekuje se u idućih nekoliko dana, a odmah nakon toga započeće proces spajanja SKB-a, koji je OTP kupio 2019., i Nove KBM-a u okviru OTP grupe stvoriće najveću banku u Sloveniji po kreditima i novčanim depozitima.

Iz OTP-a kažu da uz stabilno i profitabilno poslovanje žele “aktivno doprinijeti razvoju slovenačke ekonomije”. Najavljuju ponudu najsavremenijih, brzih i dostupnih finansijskih usluga, kako unutar poslovne mreže tako i putem naprednih digitalnih kanala.

Kako navode, posebna pažnje posvetiće se razvoju brzih kreditnih proizvoda s realnim uslovima za male i srednje kompanije. Takođe, namjeravaju da podrže velike domaće kompanije u izlasku na inostrana tržišta i širenju u inostranstvu kroz obostrano korisna partnerstva.

OTP grupa u Sloveniji nije aktivna samo u bankarskom sektoru. Preko kopanije Mendota Invest otkupila je projekt komercijalnog dijela uređenja područja centralne ljubljanske stanice. Iz OTP-a kažu da su planovi za izgradnju tog nekretninskog projekta, koji je zadržao ime Emonika, već dostavljeni Ministarstvu prirodnih resursa i prostora na saglasnost. Kako je prije nekog vremena otkrio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, već su platili gotovo 25 miliona eura komunalnih doprinosa, prenosi SEEbiz.

Na jednoj od najvećih urbanih crnih tačaka u centru Ljubljane planirana je gradnja hotela, stanova, kancelarija i trgovačkog centra s približno 85.000 kvadratnih metara bruto iznajmljive površine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *