Soft skills: Što su meke vještine i zašto su vam neophodne u poslu

Dodajte komentar

Soft skills ili meke vještine, koje se još nazivaju ličnim vještinama i emocionalnom inteligencijom, definišu se kao sposobnost prijateljske interakcije s drugima.

Usavršavanje sposobnosti kojima ćete rješavati sukobe, problema i pružiti izvrsne usluge kupcima može dovesti do kvalitetnijeg odnosa s kolegama, dobavljačima i drugima sa kojima komunicirate na poslu.

Nije neuobičajeno da se i danas potcjenjuje njihov značaj ili precijenjuje vlastita stručnost.

Što su meke vještine

Meke vještine definišu se kao sposobnost prijateljske interakcije s drugima. Predstavljaju lične osobine koje mogu uticati na odnose, komunikaciju i interakciju sa drugima, pa zato mogu biti od izuzetnog značaja za poslovni uspjeh.

Ali zašto su toliko važne? Iako se meke vještine ponekad teže razvijaju od od tvrdih vještina – onih čiji su rezultati mjerljivi poput web dizajna, računovodstva ili iskustva u uređivanju – one su jednako važne u vođenju uspješnog poslovanja. Razumijevanje što meke vještine zapravo znače pomoći će vam da identifikujete one koje imate i one koje trebate da razvijate u budućnosti.

Top devet mekih vještina

  • Sposobnost pregovaranja
  • Korisnička podrška
  • Umrežavanje
  • Prezentacije
  • Rješavanje sukoba
  • Efikasna komunikacija
  • Timski rad
  • Rješavanje problema
  • Rad pod pritiskom

Meke vještine su bitan dio nečije sposobnosti za rad s drugima i mogu imati značajan uticaj na napredovanje u karijeri. Ako ste vlasnik malog biznisa ili preduzetnik, meke vještine vam mogu pomoći da pronađete, privučete i zadržite klijente.

Visoko razvijene prezentacijske vještine, sposobnosti umrežavanja i svijest o bontonu mogu vam pomoći da pridobite nove klijente ali i više posla od postojećih klijenata. Usavršavanje načina rješavanje sukoba i problema, te pružanje izvrsne usluge kupcima može dovesti do boljeg odnosa s kolegama, dobavljačima i u drugim kontaktima. Konačno, jake meke vještine mogu vam pomoći da steknete samopouzdanje – neprocjenjivu vrijednu osobinu u poslovnom svijetu.

S druge strane, nedostatak mekih vještina može ograničiti vaš potencijal ili čak biti razlog za propast vašeg poslovanja. Razvijanjem snažnih liderskih sposobnosti, timskog rada i komunikacijskih vještina možete lakše da vodite projekte, postignete rezultate koji sve zadovoljavaju, pa čak i pozitivno utiču na vaš lični život kroz bolju komuniciju s drugima.

Četiri znaka da vam treba poboljšanje mekih vještina

Za posjedovanje mekih vještina ne važi baš „sve ili ništa“. Mnogi ljudi su adekvatni ili čak izuzetni u nekim vještinama, a s drugima se bore. Na primjer, možda imate odlične sposobnosti komunikacije i timskog rada, ali se borite s upravljanjem vremenom ili pucate pod pritiskom. Zato nije neuobičajeno da se njihova važnost potcjenjuje ili precjenjuje vlastita stručnost. Evo nekoliko čestih razloga zbog kojih bi trebalo da poboljšate meke vještine.

  • Imate nisku stopu zadržavanja klijenata u poređenju s drugima u vašoj oblasti
  • Često kasnite na sastanke ili se borite da ispoštujete rokove
  • Ne uspijevate da razvijete profesionalnu mrežu ili izbjegavate mogućnosti umrežavanja
  • Uspijete da dogovorite sastanke sa potencijalnim klijentima, ali rijetko prelazite na sljedeću fazu ili sklapate poslove

Četiri načina da bolje razvijete meke vještine

Sjajan prvi korak u ličnom razvoju je prepoznavanje i priznavanje oblasti u kojima trebate da se popravite. To se može dogoditi kroz ličnu refleksiju i introspekciju, procjenu nedostataka kroz pokazatelje vašeg poslovanja, putem povratnih informacija kolega ili prijatelja od povjerenja. Možda vam od pomoći za samoevaluaciju može biti svakodnevno vođenje dnevnika o vašim profesionalnim interakcijama i njihovim rezultatima.

Nakon što steknete svijest o svojim prednostima i slabostima, napravite plan kako da ispravite nedostatke – u skladu s vašim poslovnim planom. Budući da meke vještine obuhvataju relativno veliku kategoriju, postoji nekoliko načina da ih razvijete ili poboljšate.

  • Razmislite o radu s mentorom koji vam može pružiti povratne informacije i oblikovati odgovarajuće vještine
  • Ako je vaš fokus na poboljšanju komunikacije, kursevi iz retorike ili uključivanje u grupe kao što je Toastmasters mogu vam biti od pomoći.
  • Nađite trenera koji vam može pomoći da brzo razvijete vještine koje su za vas prioritetne
  • Iako sve ovo može izgledati izuzetno lako, nemojte potcijeniti uticaj pozitivnog stava i optimizma. Za većinu ovih vještina veoma je bitno samopouzdanje i entuzijazam, a sve to može poremetiti anksioznost, nesigurnost i negativan stav. Promjena načina razmišljanja, kako biste bili u mogućnosti da vidite pozitivno u mnogim situacijama, može imati značajan uticaj i na način na koji komunicirate s drugima.

Konačno, meke vještine takođe mogu uticati na vašu sposobnost da iznesete odličnu prezentaciju i pravim riječima prenesete svoj stav.

MBO Partners/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *