Cijene nafte ponovo u padu

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su pale nakon 15 dana, jer se rast zapadnih ekonomija usporava, što bi moglo da oslabi potražnju za naftom. S druge strane, cijenu bi trebalo da održi oporavak kineske ekonomije.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1,1 odsto – na 86,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio dva odsto – na 79,68 dolara.

Nakon dvije sedmice rasta, cijene su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta zapadnih ekonomija, posebno američke.

Doduše, novi podaci pokazali su da najveća svjetska ekonomija i dalje stabilno raste, ali američka centralna banka Fed nastaviće da povećava kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, što će neminovno usporiti rast ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Važna reakcija kineske ekonomije

Očekuje se da će ove sedmice čelnici Feda ponovo povećati kamate, za 0,25 postotnih bodova. Zbog toga se postavlja pitanje, kažu analitičari, hoće li američka ekonomija uroniti u recesiju ili će “mekano prizemljiti”.

S druge strane, cijene “crnog zlata” održava nada trgovaca da će se s brzim popuštanjem restriktivnih mjera protiv covid-a ubrzati rast kineske ekonomije.

“Hoće li cijene nafte rasti, zavisiće od toga koliko će se brzo potražnja za sirovom naftom u Kini oporaviti u ovom kvartalu”, kaže Stephen Brennock iz PVM-a.

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu, a stišavanje zaraze i postepena normalizacija života značili bi i oporavak ekonomije i potražnje za gorivom.

Al Jazeera

Check Also

Portonovi: Uzbudljiv proljećni program “Proljećna saga”

Nakon veoma uspješne Praznične sezone, Portonovi priprema uzbudljiv set događaja kojima se ozvaničava početak sezone …

Leave a Reply

Your email address will not be published.