Spremaju naloge za nova hapšenja

CKB nadoknadila utvrđenu štetu klijentima

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) planira da uskoro proširi istragu u predmetu pronevjere više od 14 miliona eura u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB), kada će biti izdati nalozi za hapšenje službenika za koje vjeruju da su bili uključeni u “skidanje” novca sa računa VIP klijenata najveće crnogorske banke, saznaju Vijesti iz više nezvaničnih izvora.

Na spisku osumnjičenih, prema tim informacijama, mogli bi se naći službenici servisa privatnog bankarstva CKB-a, ali i osoba iz nekadašnjeg menadžmenta banke zbog sumnje da su imali udjela ili prikrivali milionsku pronevjeru novca sa računa gotovo 200 klijenata banke.

U dosadašnjem dijelu istrage, po nalogu tužioca Vukasa Radonjića, 18. januara ove godine uhapšena je službenica CKB-a Daliborka Spasojević koja se sumnjiči da je u periodu od 2010. do sredine februara 2022. godine, kao odgovorno lice u CKB-u, učinila produžena krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje službene isprave u produženom trajanju.

CKB banka je, 20. februara 2022. godine, podnijela SDT-u krivičnu prijavu protiv Spasojevićeve i njenog kolege privatnog bankara Pavla Lakovića zbog indicija da su odgovorni za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju.

OTP grupa je krajem aprila dostavila novu krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg izvršnog direktora Pala Kovača zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju, a prije toga on je u septembru 2021. godine razriješen dužnosti.

I nakon odlaska iz banke, Kovač je ostao kao najveći pojedinačni klijent Privatnog bankarstva CKB banke što je bilo čudno novom menadžmentu, tvrdi sagovornik Vijesti.

SDT je tokom istrage o milionskoj pronevjeri novca u banci, preko sistema Privatnog bankarstva, došlo do podataka da su zaposleni vodili dvostruko knjigovodstvo kako bi uspjeli da odrade veliki broj transfera novca sa računa na račun VIP klijenata.

U milionskoj mreži brojnih zloupotreba unutar sistema CKB na meti su se našli poznati crnogorski sportisti, treneri i menadžeri, biznismeni koji su godinama kao klijenti banke imali VIP status i mogućnost da bankarske transakcije obavljaju preko “privatnih bankara” kroz servis Privatnog bankarstva.

Vijesti saznaju da je samo sa računa proslavljenog crnogorskog košarkaša i trenera nestalo preko milion eura, koje je kao dugogodišnji klijent deponovao u najvećoj crnogorskoj banci i imao povjerenje u zaposlene da u njegovo ime preko servisa Privatnog bankarstva vode brigu o svim finansijskim instrumentima…

Podaci SDT-a ukazuju da je osumnjičena Spasojevićeva koristila poznanstvo i to što su joj VIP klijenti vjerovali pa je tako kroz sistem banke mimo njihovog znanja mešetarila novcem, pokrivala manjak na nekim pozicijama kako bi na taj način izbjegla da se upali alarm unutar zaštite sistema banke.

Tužilaštvo je angažovalo vještake finansijsko-ekonomske struke da pokušaju da dokuče kako je funkcionisao sistem prevare unutar banke, ko je imao i kakvu ulogu tokom zloupotrebe novca, te gdje su završili milioni koji su ukradeni sa računa velikih klijenata.

U sistemu banke na meti zlupotrebe bili su klijenti koji zbog sistema zaštite i čestog mijenjanja brojeva telefona, nijesu imali uključen e-banking sistem, kako bi preko SMS poruke u svakom trenutku bili obavještavani o prilivu i odlivu novca sa računa i depozita.

SDT je tokom izviđajnog postupka od banke tražilo obimnu dokumentaciju o transferu novca unutar servisa privatnog bankarstva.

U CKB banci nakon otkrivanja nestanka miliona sa računa je pokrenula mnoge interne revizije,nakon čega je veliki broj službenika zbog raznih manjkavosti i nepravilnosti u radu do sada ostao bez posla ili su pod disciplinskim postupkom.

CKB je ljetos uspjela da u potpunosti vrati klijentima sav novac, koji je tokom godina mešetarenja unutar sistema banke nestao sa računa.

Osim u filijali u Podgorici, slične malverzacije u poslovanju CKB banke otkriveni su u Baru.Kotoru, Nikšiću…

Vijesti

Check Also

Rakčević nudi akcije Vladi, za spas Instituta ostalo 30 dana

Najveći privatni akcionar Instituta Igalo, Žarko Rakčević, ponudio je da državi proda svoj udio od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.