Ujedinjene nacije: Mnogi se suočavaju sa rizikom od recesije, globalni privredni rast opašće na 1,9 odsto ove godine

Prognoze Ujedinenjenih nacija pokazuju da će globalni privredni rast znatno opasti na 1,9 odsto ove godine, kao rezultat krize sa hranom i energentima izazvanom ratom u Ukrajini, posljedicama pandemije kovida, visokom inflacijom i hitnom situacijom po pitanju klimatskih promjena.

Odjeljenje UN za ekonomska i društvena pitanja saopštilo je da je trenutno globalni ekonomsko usporavanje “uticalo na razvijene i nerazvijene zemlje, dok se mnogi suočavaju sa rizikom od recesije u 2023. godini”, prenio je AP.

“Široko i ozbiljno usporavanje globalne ekonomije deluje veliko zbog visoke inflacije, agresivnog monetarnog pooštravanja i povećane neizvjesnosti”, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u predgovoru izvještaja na 178 stranica.

U izvještaju se navodi da prognoza o ekonomskom rastu od 1,9 odsto, što je smanjenje u odnosu na tri odsto u 2022. godini, jedan je od najnižih nivoa privrednog rasta u prethodnim decenijama.

Međutim, procjenjuje se umjeren porast na 2,7 odsto u 2024. godini, ukoliko inflacija postepeno počne da se smanjuje, a ekonomski udari počnu da jenjavaju.

Prema izvještaju UN, ovogodišnji “rast je oslabio u SAD, EU i ostalim razvijenim ekonomijama, kao i ostatku svjetske ekonomije”.

(Tanjug)

Check Also

Budvanska rivijera nakon dvije godine gubitka, prošle godine konačno u plusu

Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2022. godini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.