Top 50 najposjećenijih web stranica na svijetu

Dodajte komentar

Iako se procjene razlikuju, izvjesno je da smo u 2023. godinu ušli sa više od dvije milijarde web stranica.

Ako bi sve ove web stranice rangirali prema broju posjećenosti, vidjeli bismo klasičnu distribuciju zakona moći. Na samom dnu je velika velika većina web stranica koja je praktično neaktivna, sa malom ili nikakvom posjetom. Međutim, na vrhu je „šačica“ web stranica ima ogroman udio.

Ova vizualizacija, nastala korištenjem podataka sa SimilarWeb-a, daje pogled na 50 web stranica koje su trenutno na sami vrh ove liste.

Koje web stranice ostvaruju imaju najveću posjetu?

Prvi među najposjećenijim web stranicama na svijetu je, očekivano, Google. Sa više od 3,5 milijardi pretraživanja dnevno, Google je učvrstio svoju poziciju glavnog izvora informacija na internetu. Ali dominacija Google-a se tu ne zaustavlja. Kompanija takođe posjeduje YouTube, drugu najpopularniju web stranicu na svijetu. Zajedno, Google i YouTube imaju više posjeta nego svih ostalih 48 web stranica zajedno.

Moć YouTubea je donekle potcijenjena. Naime, video platforma je i drugi najveći pretraživač na svijetu nakon Google-a. Takođe ima drugi najveći broj posjeta u ovoj grupi, jer je na prvom mjestu kineska web stranica za razmjenu videa, Bilibili.

Ali Google i YouTube nisu jedini veliki igrači na internetu. Ostale web stranice u top 50 uključuju gigante društvenih medija – Facebook, Instagram i TikTok. Konkretno, TikTok je posljednjih godina doživio porast popularnosti i sada je jedna od vodećih društvenih platformi na svijetu.

Evo liste prvih deset web stranica sa liste 50 najbolje pozicioniranih.

Mjesto Website Mjesečne posjete Kategorija Država
#1 google.com 85,1 milijarda Pretraživači SAD
#2 youtube.com 33 milijarde Streaming & Online TV SAD
#3 facebook.com 17,8 milijardi Društvene mreže SAD
#4 twitter.com 6,8 milijardi Društvene mreže SAD
#5 instagram.com 6,1 milijarda Društvene mreže SAD
#6 baidu.com 5 milijardi Pretraživači Kina
#7 wikipedia.org 4,8 milijardi Rječnici i enciklopedije SAD
#8 yandex.ru 3,4 milijarde Pretraživači Rusija
#9 yahoo.com 3,3 milijarde Vijesti i mediji SAD
#10 whatsapp.com 2,9 milijardi Društvene mreže SAD

Velike kompanije koje su ispale iz prvih 50 tokom protekle dvije godine su Walmart i PayPal. Njih su zamijenili Samsung i New York Times.

Geografska distribucija 50 najposjećenijih web stranica

SAD su još matična baza za mnoge najveće svjetske web stranice, zauzimajući čak 30 mjesta na ovoj ljestvici. Od toga, polovinom upravljaju velike tehnološke kompanije kao što su Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta i Netflix.

Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja zaokružuju prvih pet zemalja sa najviše najposjećenijih web stranica.

Stvari postaju zanimljive u kategoriji „ostalo“, koju čini šest web stranica od 50 najposjećenijih. Dva mjesta zauzimaju Aaj Tak i Globo, veliki medijski koncerni u Indiji i Brazilu.

Preostale četiri web stranice – XVideos, PornHub, XHamster i XNXX – u stvari su specijalizovane stranice sa sadržajima za odrasle, često nazivane i „tube site“-ovima, jer su napravljene po ugledu na YouTube.

Realsrv, jedina stranica za odrasle u top 50 čije je sjedište u SAD takođe je zanimljiva, budući da je njeno ime nije baš poznato. Ova web stranica, u suštini, reklamama preusmjerava korisnike sa sadržaja koji su otvorili na druge stranice, uglavnom sa sadržajima za odrasle. Ovo je i jedan od ključnih načina na koji web stranice za odrasle ostvaruju prihod.

VisualCapitalist/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *