Hakovano 35.000 PayPal naloga, korisnicima resetovane lozinke

PayPal je poslao obavještenje o hakovanju naloga hiljadama korisnika u kome se navodi da su hakeri u periodu od 6. do 8. decembra pokušali da pristupe nalozima korisnika.

Napad je omogućio hakerima da pristupe imenima, poštanskim adresama, brojevima socijalnog osiguranja, poreskim identifikacionim brojevima i datumima rođenja korisnika. Kompanija je ovaj incident prijavila državnom tužiocu Mejna (SAD).

PayPal je 20. decembra potvrdio da su hakeri izveli tzv. “credential stuffing” napade pokušavajući da dođu do ličnih i finansijskih podataka korisnika.

Ova vrsta napada podrazumijeva da hakeri koriste kombinacije korisničkog imena i lozinke koje su procurile u drugim incidentima, nadajući se da korisnici iste kombinacije koriste i na drugim sajtovima. Napad se oslanja na automatizovani pristup sa botovima koji koriste liste procurelih akreditiva koje “ubacuju” na stranice za prijavljivanje za različite onlajn servise. S obzirom da su ovakvi napadi potpuno automatizovani, moguće je pokrenuti milion pokušaja prijavljivanja, uz minimum truda samih hakera. Napad cilja korisnike koji koriste istu lozinku za više onlajn naloga, što je praksa poznata kao “recikliranje lozinke”.

PayPal je rekao da se napad dogodio između 6. i 8. decembra 2022. Kompanija ga je tada otkrila i zaustavila, i započela internu istragu kako bi otkrila kako su hakeri dobili pristup nalozima.

Do 20. decembra 2022. PayPal je završio svoju istragu, potvrđujući da su se “neovlašćene treće strane” prijavile na naloge sa važećim akreditivima.

Platforma za elektronsko plaćanje tvrdi da njeni sistemi nisu hakovani i da nema dokaza da su korisnički akreditivi dobijeni direktno od njih.

Prema izveštaju o povredi podataka PayPala, tačno 34.942 njegovih korisnika je pogođeno ovim incidentom. Tokom dva dana, hakeri su imali pristup punim imenima vlasnika naloga, datumima rođenja, poštanskim adresama, brojevima socijalnog osiguranja i poreskim identifikacionim brojevima. Istorija transakcija, podaci o povezanim kreditnim ili debitnim karticama i podaci o PayPal računima takođe su dostupni na PayPal nalozima.

PayPal kaže da je preduzeo pravovremene mjere da hakerima ograniči pristup platformi i resetuje lozinke naloga za koje je potvrđeno da su hakovani.

U obavještenju koje je PayPal poslao korisnicima se tvrdi da napadači nisu pokušali ili nisu uspeli da izvrše bilo koju transakciju sa hakovanih PayPal naloga.

“Nemamo informacije koje ukazuju da je bilo koja od vaših ličnih informacija zloupotrijebljena kao rezultat ovog incidenta, ili da postoje bilo kakve neovlašćene transakcije na vašem nalogu”, navodi se u obaveštenju PayPala.

“Resetovali smo lozinke pogođenih PayPal naloga i primijenili poboljšane bezbjednosne kontrole koje će zahtijevati da postavite novu lozinku sljedeći put kada se prijavite na svoj nalog.”

B92

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

One comment

  1. Hahahaha samo što je premijer počeo da laže ..

Leave a Reply

Your email address will not be published.