SDT istražuje posao sa Hamovićem za put Meljine – Petijevići

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija je 2. novembra prošle godine, dostavilo dokumentaciju u vezi sa sporazumom o raskidu BOT aranžmana za put Meljine – Petijevići, po kojoj je formiran krivični predmet radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti iz stvarne nadležnosti ovog tužilaštva.

Ovo je juče zvanično Vijestima kazao državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić.

Vijesti su pitale SDT kada je dokumentacija u vezi sa sporazumom o raskidu ovog BOT aranžmana stigla u tužilaštvo, šta je do sada SDT uradio u vezi sa tom dokumentacijom i da li je formiran predmet.

U toku je izviđaj, a SDT radi donošenja odluke prati stanje parnice pred Privrednim sudom Crne Gore, između strana u sporazumu, jer ishod parnice je važan i za odluku državnog tužioca, a pribavio je i mišljenje Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, objasnio je Radonjić.

Vlada premijera Dritana Abazovića je sredinom oktobra 2022. odlučila da kompletnu dokumentaciju u vezi sa sporazumom o raskidu BOT aranžmana za put Meljine-Petijevići koji je raskinut za vrijeme bivše Vlade na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Po planu Krivokapićeve Vlade, firmi Univerzal Monte, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović trebalo je da bude isplaćeno četiri miliona eura iz tekuće budžetske rezerve za prijevremeni raskid ugovora za put Meljine-Petijevići.

Hamovićeva kompanija izgradila je put po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštine Herceg Novi, ali je ugovor raskinut prije isteka tog roka.

Sporazum su u ime države potpisali bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i u ime Opštine Herceg Novi predsjednik te lokalne uprave Stevan Katić.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja,kojim je rukovodio ministar Milojko Spajić, potpisalo je sporazum o raskidu ugovora u kome je bilo definisano da se novac isplati do 31. januara 2022. godine. Međutim, u budžetu za tu godinu nije planirana isplata četiri miliona, već je na posljednjoj sjednici bivše Vlade 20. aprila 2022. donijet zaključak da se ovaj novac isplati iz tekuće budžetske rezerve. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države je 15. aprila lani dostavio Spajiću tužbu koju je Univerzal Monte podnio Privrednom sudu.

Novinska laž

Sporazum je raskinut bez saglasnosti Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) kojim je rukovodio ministar Mladen Bojanić, koje je saopštilo da ne može da preuzme upravljanje ovom dionicom.

Spajić je u emisiji Načisto na TV Vijesti koja je emitovana u četvrtak kazao da ga niko nije zvao iz Tužilaštva i da su njegova saznanja da ništa nijesu dostavili tužilaštvu, da su napravili vijest od toga, da je bila naslovnica svih medija i da je izio vuk magarca.

On je rekao da je firma Vuka Hamovića bila u gubitku 4,5 miliona, da je Hamović prihvatio da bude gubitak četiri miliona i da popravi put za nekih 200-300 hiljada.

“Znači, definitivno bi bio u minusu i njemu je odgovaralo zato što nije imao novca da uđe u aranžman sa državom,a za državu je to bila dobra šansa da se otarasi jedne prepreke za turizam iz BiH”, rekao je Spajić, dodajući da je 2021. godine bilo bitno da se privuku turisti iz regiona pošto nije bilo avio-saobraćaja.

Spajić je kazao da je u vezi s ovom odlukom gledao državni interes i da jedva čeka da tužilaštvo ili neko drugi izađe sa nekom argumentacijom protivno njegovoj.

“Vraćamo se na novinsku laž da su oni predali tužilaštvu bilo šta, koliko ja znam oni su formirali radnu grupu da sad bistri o tome. Svaka čast,bavite se svim i svačim, a ne napretkom građana”, poručio je Spajić.

Ova dionica puta duga je 12,5 kilometara, dio je puta Herceg Novi Trebinje i zvanično je otvorena početkom jula 2008. Izgrađena je kao javno i privatno partnerstvo, po BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati) između Opštine Herceg Novi i beogradske firme Univerzal Holding, odnosno, preduzeća Univerzal Monte iz Herceg Novog.

Put je ustupljen investitoru na 20 godina, nakon čega je trebalo da pređe u vlasništvo Opštine.

Univerzal Monte je posljednjih pet godina konstantno prikazivao poreskim vlastima u Crnoj Gori gubitak u poslovanju. Firma je 2021. godinu završila sa akumuliranim gubitkom od tri miliona eura, dok su ukupni dugovi iznosili 11 miliona eura.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *