Najvažniji svjetski berzanski indeksi u padu treći dan za redom

Cijene akcija na Wall Streetu pale su u četvrtak treći dan za redom, jer se ulagači plaše da će američka centralna banka podići kamate na više nivoe nego što se očekuje, zato što je tržište rada i dalje snažno.

Dow Jones je pao 0,76 odsto na 33.044 boda, a po istoj stopi pao je i S&P 500 te skliznuo na 3.898 bodova. Nasdaq indeks pao je 0,96 odsto na 10.852 boda.

Indeksi su se našli pod pritiskom nakon novih podataka koji su pokazali da je američko tržište rada i dalje snažno. Prošle sedmice broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima bio je manji nego što se očekivalo. Kako Fed, između ostalog, nastoji da oslabi potražnju za radom i cijenu rada, ovi podaci znače da bi američka centralna banka mogla povećati kamate na više nivoe nego što se očekuje.

U prve dvije nedjelje ove godine cijene akcija su znatno porasle, jer su inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama donekle popustili, pa su zavladale spekulacije da bi Fed ubuduće mogao biti manje agresivan u zaoštravanju monetarne politike.

Većina čelnika Feda ovih dana poručuje da će biti potrebno povećanje ključnih kamata iznad nivoa od pet odsto kako bi se suzbila inflacija. To bi bio viši nivo nego što trgovci očekuju, s obzirom na to da se na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi 4,89 odsto.

U fokusu ulagača ovih su dana i kvartalni poslovni rezultati banaka i kompanija, koji nisu baš impresivni.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta ekonomije u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu pale 2,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Prije dvije nedjelje očekivao se pad zarada od 1,6 odsto.

I na evropskim berzama cijene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,07 odsto na 7.747 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,72 odsto na 14.920 bodova, a pariski CAC 1,86 odsto na 6.951 bod.

SEEbiz

Check Also

Vlada najavila: Accor i Iberostar dogordine otvaraju “Rixos” u Sutomoru

Kompanije Accor i Iberostar najavili su izgradnju hotela “Rixos” sa pet zvjezdica u Sutomoru, rečeno …

Leave a Reply

Your email address will not be published.