Kineski milijarder izgubio je preko 90% svog bogatstva

Dodajte komentar

Proteklih nekoliko godina nije bilo sjajno za superbogate u Kini , posebno za one koji su svoje bogatstvo izgradili na nekada usijanom tržištu nekretnina u zemlji.

Neto vrijednost Hui Ka Yana, predsjednika kompanije za razvoj nekretnina China Evergrande, pala je za skoro 93%, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Nekada druga najbogatija osoba u Aziji, Huijevo bogatstvo palo je sa 42 milijarde dolara na svom vrhuncu u 2017. na oko 3 milijarde dolara, navodi Bloomberg.

Evergrande je najzaduženiji investitor u Kini sa 300 milijardi dolara obaveza, i u centru je problema s nekretninama u zemlji od 2021. Hui, takođe poznat kao Xu Jiayin na mandarinskom, koristio je svoje lično bogatstvo da pomogne svoju kompaniju, prodavši svoje kuće i privatne avione.

Ali to je bilo daleko od dovoljnog i Evergrande je u decembru 2021. platio obveznice u američkim dolarima nakon što je mjesecima pokušavao da prikupi novac za otplatu kreditora, dobavljača i investitora. Prošle godine firma nije uspjela da dostavi svoj preliminarni plan restrukturiranja duga , što je dovelo do dalje zabrinutosti za njenu budućnost.

KOmpanija Evergrande je ogromna: ima oko 200.000 zaposlenih, ostvario je više od 110 milijardi dolara prodaje u 2020. i posjeduje više od 1.300 objekata u više od 280 gradova.

Analitičari su dugo bili zabrinuti da bi kolaps Evergrandea mogao izazvati veće rizike za kinesko tržište nekretnina, šteteći vlasnicima kuća i širem finansijskom sistemu. Na nekretnine i srodne industrije otpada čak 30% BDP-a.

Ali Hui nije jedini koji je u posljednje vrijeme vidio masovno uništenje bogatstva. Elon Musk, izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera, postao je prva osoba koja je izgubila 200 milijardi dolara bogatstva, prema Bloombergu prošlog mjeseca.

Najveći dio Muskovog bogatstva vezan je za Teslu, čije su dionice pale za 65 posto u 2022. godini.

Izvor: CNN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *