Lagard: Ekonomija eurozone odolijeva bolje nego što se predviđalo

Dodajte komentar

Ekonomska aktivnost eurozone usporila je u odnosu na 2022. ali će biti “znatno bolja” ove godine nego što se predviđalo – uprkos inflaciji i energetskoj krizi, rekla je u Davosu predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

“Vijesti su postale mnogo pozitivinije posljednjih nedjelja“ tako da tekuća godina „neće biti fantastična, ali će biti mnogo bolja nego što smo strahovali“, rekla je Lagard na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Tržišta rada, posebno u Evropi, nikad nisu bila tako dinamična sa brojem nezaposlenih na najnižem nivou u posljednjih 20 godina, rekla je ona.

Ona se posebno osvrnula na Njemačku, prvu ekonomiju u Evropi koja će, po izjavi njemačkog kancelara Olafa Šolca, izbjeći recesiju 2023. godine, uprkos i dalje napetoj situaciju zbog energetske krize.

Njemačka, pogođena inflacijom koja povećava proizvodne industrijske troškove – motora njene privrede, izgleda podnosi to bolje nego što se očekivalo zahvaljujući snažnoj potrošnji i znatnim beneficijama.

Evropska komisija, s druge strane, predviđa smanjenje BDP-a eurozone, kao i cijele EU u posljednjem tromjesečju 2022. i u prva tri mjeseca 2023. godine, a potom oporavak.

Lagard je ukazala na previsoku inflaciju, iako je rast cijena usporio nakon što je premašila 10 odsto u oktobru.

“Centralna banka je riješena da vrati inflaciju na (ciljnih) dva odsto u dogledno vrijeme”, rekla je Lagard i dodala da banka preduzima sve moguće mjere da to postigne.

Beta/AFP

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *