Zeković: CEDIS zaključio 2022. sa rekordno niskim nivoom gubitaka na mreži

Dodajte komentar

CEDIS je prethodnu godinu zaključio sa nivoom gubitaka na mreži od 11,62 odsto, što je za 0,77 procentnih poena niže u odnosu na 2021. godinu i ujedno predstavlja najniži godišnji nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore, saopšteno je iz te komapnije.

Kontinuitet smanjenja gubitaka, kako se navodi u saopštenju, nastavljen je i u decembru, tokom kojeg je takođe zabilježen rekordno nizak nivo od 13,03 odsto, što je za čak 1,36 procentnih poena manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Suzbijanjem gubitaka na mreži umanjena je i ukupna količina električne energije koja je potrebna za pokrivanje gubitaka i to za 22.286 MWh u odnosu na 2021. godinu, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi oko šest miliona eura.

“Doslednim korišćenjem postojećih softverskih sistema bilinga i sistema za daljinsko očitavanje i kontrolu (AMM) vrši se detaljna analiza i logička kontrola tokova snaga, gubitaka po traforeonima i prikupljenih podataka sa mjernih mjesta, na osnovu kojih ciljano šaljemo ekipe u organizovane kontrole. Preduzete aktivnosti daju izuzetne rezultate, tako je ušteda u odnosu na 2021. godinu šest miliona eura, dok je u odnosu na 2020. godinu ostvarena ušteda od 37.779 MWh, čija je vrijednost oko 10 miliona na referentnoj HUPX berzi. Dakle, uparivanjem postojećih naprednih sistema i kontinuiranih akcija na terenu formiran je mehanizam koji će nesumnjivo doprinijeti daljem smanjenju gubitaka, odnosno pronalaženju i onemogućavamju neovlašćenog korišćenja električne energije”, istakao je Vaso Zeković, rukovodilac Sektora za mjerenje.

Iz CEDIS-a dodaju da procenat gubitaka za 2022. godinu od 11,62 odsto ostvaren je i pored povećanja potrošnje električne energije od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Radi preciznijeg sagledavanja postignutih rezultata potrebno je naglasiti da bi u odsustvu aktivnosti na suzbijanju neovlašćene potrošnje na mreži, povećanje preuzete energije pratila stagnacija ili povećanje gubitaka, dok je doslednim sprovođenjem aktivnosti postignuto suprotno kretanje”, obrazložili su iz kompanije.

CEDIS će i u narednom periodu podjednako energično koristiti sve raspoložive resurse za što efikasnije suzbijanje neovlašćene potrošnje električne energije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *