Sa pet brokera promet 156 miliona

Dodajte komentar

Pet registrovanih brokera, dilera i investicionih banaka imalo je prošle godine promet na Montenegro berzi u vrijednosti od 156 miliona eura.

Najveći promet od 51,5 miliona eura imao je broker i diler “Bull & Bear”, dok je brokerska kuća “VIP broker Montenegro” učestvovala u ukupnoj trgovini sa 49,3 miliona eura.

Preko brokerskog odjeljena Hipotekarne banke obavljen je promet od 34,9 miliona eura, preko Erste banke 16,7 miliona i kod Univerzal kapital banke 3,7 miliona eura.

Država Crna Gora, koja može biti specijalni član berze, odnosno njeno Ministarstvo finansija je direktno u prometu berze učestvovalo sa svega 88 hiljada eura.

Prošlogodišnji promet je za 67 odsto veći nego u 2021. godini kada je iznosio 93 miliona eura i kada je bilo sedam ovlašćenih trgovaca na berzi.

U 2019. godini promet ne barzi iznosio je 636 miliona eura, a tada je bilo devet ovlašćenih članova za trgovinu.

Rekordan promet na crnogorskom tržištu kapitala bio je u vrijeme takozvanog ekonomskog buma 2007. godine, kada je iznosio 727 miliona eura sa 224 hiljade transakcija. U tome periodu bilo je preko 20 ovlašćenih brokera i dilera na berzi.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *