Sa pet brokera promet 156 miliona

Pet registrovanih brokera, dilera i investicionih banaka imalo je prošle godine promet na Montenegro berzi u vrijednosti od 156 miliona eura.

Najveći promet od 51,5 miliona eura imao je broker i diler “Bull & Bear”, dok je brokerska kuća “VIP broker Montenegro” učestvovala u ukupnoj trgovini sa 49,3 miliona eura.

Preko brokerskog odjeljena Hipotekarne banke obavljen je promet od 34,9 miliona eura, preko Erste banke 16,7 miliona i kod Univerzal kapital banke 3,7 miliona eura.

Država Crna Gora, koja može biti specijalni član berze, odnosno njeno Ministarstvo finansija je direktno u prometu berze učestvovalo sa svega 88 hiljada eura.

Prošlogodišnji promet je za 67 odsto veći nego u 2021. godini kada je iznosio 93 miliona eura i kada je bilo sedam ovlašćenih trgovaca na berzi.

U 2019. godini promet ne barzi iznosio je 636 miliona eura, a tada je bilo devet ovlašćenih članova za trgovinu.

Rekordan promet na crnogorskom tržištu kapitala bio je u vrijeme takozvanog ekonomskog buma 2007. godine, kada je iznosio 727 miliona eura sa 224 hiljade transakcija. U tome periodu bilo je preko 20 ovlašćenih brokera i dilera na berzi.

Check Also

Na naplatu stižu stari krediti, država će razmotriti mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu.

Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.