Film nedjelje: Google, Facebook, Amazon – Uspon mega korporacija

Dodajte komentar

Mega-korporacije poput Amazona i Facebooka postaju sve moćnije. A njihov rast ne pokazuje znakove usporavanja. Oni su u javnosti – ali jesu li i iznad zakona?

Pandemija je samo učinila “veliku četvorku” – Apple, Amazon, Google i Facebook, još uticajnijom. Lični podaci su postali dobar biznis. No jesu li te korporacije izvan kontrole?

Stručnjaci su dugo analizirali kako korporacije poput Applea i Amazona krše antimonopolske zakone, dok su imale poseban tretman: kada su u pitanju plate, porezi i zakoni, čini se da te korporacije mijenjaju pravila u hodu. Mnogi kritičari smatraju Facebook i Googleovo sistemsko iskorištavanje podataka kršenjem osovnih temeljnih demokratskih načela. Štaviše, granica između države i megakorporacija postaje još tanja. Neke države vjeruju da jednostavno nema načina zaobići ove divove. Čini se da je korporativna moć tu da ostane.

Tržišni nadzor potkopava naš suverenitet, a time i same temelje zapadnih demokratija. Sprema se oluja i u SAD-u i u Evropi. No, korporacije su spremne na to. Hoće li nastaviti ovom opasnom putanjom ili postoji šansa da ih još uvijek možemo obuzdati?

U dokumentarcu koji donosi Deutsche Welle pogledajte kako su rasle najveće globalne tehnološke kompaije:

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *