Svjetska banka smanjila prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu

Dodajte komentar

Svjetska banka smanjila je prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu, zbog usporavanja reformi i neizvjesnosti pogoršanih spoljnim faktorima.

Naime, prema januarskim prognozama, Svjetska banka očekuje da će crnogorski BDP ove godine porasti 3,4 odsto, što je 1,3 procentna poena niže nego što je to mislila u prethodnom izvještaju. Smanjena je projekcija rasta i za 2024, i to 0,6 procentnih poena na 3,1 odsto.

“Na Zapadnom Balkanu predviđa se da će rast usporiti na skromnih 2,5 odsto 2023. godine, budući da reforme pristupanja EU i ulaganja ublažavaju negativne efekte visokih cijena energije i hrane, poremećaja u trgovini i tokovima investicija i prelivanja od usporavanja s euro područja. Međutim, postoji značajna politička neizvjesnost, uz rizik da parlamentarni ćorsokak dovede do kašnjenja u implementaciji reformi i na taj način spriječi efikasnu apsorpciju povezanih sredstava (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija)”, navodi se u saopštenju.

Druga recesija u tri godine

Svjetska banka je u novom izvještaju istakla da bi svaki novi zastoj u globalnoj ekonomiji koja već brzo slabi kao rezultat visoke inflacije, kamatnih stopa i rata mogao dovesti do druge recesije 2023, drugu u periodu od tri godine.

U svom polugodišnjem izvještaju o zdravlju svjetske ekonomije, institucija sa sjedištem u Vašingtonu rekla je da je smanjila svoju prognozu rasta za 2023. sa 2,9% na 1,7%, nakon što su se svi rizici koje je identifikovala prije šest mjeseci ostvarili.

U izvještaju Banke o globalnoj ekonomskoj perspektivi navodi se da su strože od očekivanih antiinflatornih mjera, uporno visoke cijene energije i nastavak karantina u Kini doveli do mnogo slabijih izgleda za ovu godinu nego što se očekivalo prošlog ljeta. Skoro svakoj naprednoj zemlji i skoro 70% zemalja u usponu i zemalja u razvoju smanjene su prognoze rasta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *