Rovčanin: Oprema za ekološku rekonstrukcuju Termoelektrane Pljevlja krenula iz Kine

Dodajte komentar

Izvršni direktor Eelektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin objavio je na svom Fejsbuk profilu da je oprema za ekološku rekonstrukcuju Termoelektrane Pljevlja upravo krenula iz Kine.

“Projekat vrijedan 70 miliona eura ulazi u drugu i završnu fazu. Već 2024. godine TEP će biti moderno i ekološki prihvatljivo postrojenje u skladu sa direktivama Evropske unije. Pljevlja će konačno nakon 40 godina imati toplovod i trajno riješiti problem zagađenja vazduha”, napisao je Rovčanin.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) započela je ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja sredinom aprila prošle godine.

Ovom rekonstrukcijom biće smanjene njene štetne emisije, kako bi bile u skladu sa standardima Evropske unije, i produžen vijek rada. Značaj ove elektrane za Crnu Goru je veliki jer sa snagom od 225 megavata (MW) obezbeđuje minum 40 odsto domaće proizvodnje električne energije.

Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja ukupno će koštati 70 miliona evra ili oko 15 miliona više od prvobitnog plana. Trebalo bi da traje oko dvije i po godine ili do oktobra 2024. godine.

Prilikom početka radova na ekološkoj rekonstrukciji Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, rekao je da će ovaj projekat dovesti TE Pljevlja do nivoa najmodernijih elektrana na ovim prostorima, jer će nivo emisija azota, sumpora i praškastih materija biti u granicama direktiva Evropske unije.

“Snažno smo posvećeni zelenoj energiji, ali u vremenu globalne krize itekako vodimo računa o energetskoj nezavisnosti i poboljšanju postojećih objekata u domenu poštovanja EU direktiva”, naglasio je tada je Rovčanin i dodao da je sastavni dio ekološke rekonstrukcije projekat toplifikacije Pljevlja „Za čista i topla Pljevlja“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *