Značajan pad cijene nafte na svjetskom tržištu

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prvih dana 2023. godine oštro pale jer se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija oslabiti potražnja za „crnim zlatom“, javlja Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8,5 posto – na 78,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,1 posto – na 73,77 dolara.

Nakon što su u prethodne tri sedmice porasle gotovo 13 posto, prošle sedmice su cijene nafte izgubile dobar dio tih dobitaka. Posljedica je to zabrinutosti za potražnju, posebno iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika „crnog zlata“.

Nakon što su tri godine vodile politiku „nulte tolerancije“ na korona virusa, kineske vlasti ubrzano popuštaju restriktivne mjere, što bi trebalo ubrzati rast druge po veličini svjetske ekonomije.

Međutim, idući mjeseci biće vrlo neizvjesni jer se virus ubrzano širi, pa mnoge bolnice i groblja javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od Covida.

Sve to moglo bi oslabiti potražnju, na što ukazuje i odluka Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata.

„Raspoloženje na tržištu pokvarili su pandemija u Kini i izazovi (njenog) otvaranja, koji su doveli pod znak pitanja tezu da će se potražnja oporaviti i cijene porasti“, rekao je Norbert Ruecker, analitičar švaujcarske banke Julius Baer.

Izvor: Aljazeera Balkan

Check Also

Budvanska rivijera nakon dvije godine gubitka, prošle godine konačno u plusu

Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2022. godini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.