Ovo su TOP 10 najuticajnijih zemalja na svijetu

Dodajte komentar

Prema portalu US News and World Report, SAD su najuticajnija zemlja na svijetu u 2022. godini, a na drugom i trećem mjestu su Kina i Rusija.

U tekstu se navodi kako je poredak zansovan na posmatranju koliko svaka zemlja ima uticaja, kao i na njenu političku, ekonomsku i vojnu moć.

Kako ocjenjuje list, SAD su najdominantnija ekonomska i vojna sila svijeta, čiji se kulturni pečat proteže na svijet, a na čelu toga je popularna kultura koja se izražava u muzici, filmovima i televiziji.

Međutim, SAD se, kako je napomenuto, nalaze u vremenu “nemira”, uključujući rasno motivisane proteste.

Na drugom mjestu najuticajnih zemalja je Kina. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu je druga po veličini ekonomija na svijetu.

Međutim, kako navedi američki portal, ta zemlja pati od unutrašnjih borbi i sve veće nejednakosti. Ali, uprkos svemu tome, ima ogromana uticaj na svijet.

Rusija je na trećem mjestu, uprkos ratu u Ukrajini. To je još uvijek najveća zemlja na svijetu po površini i jedna od najvećih svjetskih ekonomija, zahvaljujući proizvodnji nafte i gasa.

Na četvrtom mjestu najuticajnih zemalja svijeta je, uprkos velikoj ekonomskoj i energetskoj krizi – NJemačka. Američki portal navodi da ta zemlja ima jednu od najvećih ekonomija, te da je preuzela značajnu ulogu u međunarodnoj zajednici od ponovnog ujedinjenja 1990.

Na petom mjestu je Velika Britanija – “visoko razvijena nacija koja ima značajan ekonomski, politički, naučni i kulturni uticaj”.

Na šestom mjestu najuticajnijih zemalja svijeta, prema američkom portalu, jeste Južna Koreja, a slijede Francuska, Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati i na desetom mjestu – Izrael.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *